Zaharova: "Od Trampovih reči Truman, Ajzenhauer i Kenedi se prevrću u grobu"

Ona je ocenila da je formiranje EU išlo u interesu Vašingtona a ne obrnuto, kako misli američki predsednik

  • 1
Maria Zakharova, Marija Zaharova Foto: Tanjug/AP

Od reči američkog predsednika Donalda Trampa da je Evropska unija stvorena kako bi eksploatisala SAD, Truman, Ajzenhauer i Kenedi se "prevrću u grobu", napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je ocenila da je formiranje EU išlo u interesu Vašingtona a ne obrnuto, kako misli američki predsednik.

Kako je navela, američki predsednici – Hari Truman, Dvajt Ajzenhauer i Džon Kenedi, u čije  vreme je počinjao proces evropske integracije, našli bi se u nedoumici od reči sadašnjeg šefa Beče kuće. Štaviše, "prevrnuli bi se u grobu", prenosi Sputnjik.

- Posle Drugog svetskog rata SAD su kao jedan od najvažnijih ciljeva formulisali stvaranje novog ekonomskog poretka. Taj cilj niko nije ni pokušao da sakrije – liberalizacija svetske trgovine. Tržište sopstvene robe, stvaranje sopstvenih pravila igre u oblasti carina i resursa. A najviše je Vašington strahovao od obnavljanja trgovinskih ratova u Evropi, koji su slabili američke ekonomske pokazatelje i vodili ka teškim krizama koje su prerastale u ratove - objašnjava Zaharova na Fejsbuku.

Zaharova je dodala da je važan korak Amerike bila realizacija plana Vajt-Morgentau o stvaranju MMF i Svetske banke.

- To je bila osnova za novi ekonomski model sveta. Upravo to je u osnovi fenomena pojave evropske ekonomske i političke integracije - navela je portparolka ruskog Ministarstva.

Američki lider Donald Tramp izjavio je da je EU formirana kako bi iskorišćavala SAD u svoje svrhe i da zloupotrebljava svoj položaj, prenosi pres služba Bele kuće.

Po njegovim rečima, EU „nikad nije imala dobar odnos prema SAD“ i nepravedna je prema Amerikancima.

On je dodao da raniji američki predsednici o tome „nisu imali pojma“.

Video: Kad Marija Zaharova zaigra tvist

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tig

    15. jul 2020 | 20:09

    Istina je da EU i SAD je razlika nebo i zemlja,dva rivala koji su za potragom istih osvajanja ali ne i zajednickih.Naprotiv Ameri su se stacionirali u Poljskoj da bi ometali ekonomski dohodak izmedju Rusije i Nemacke i sire u uniji. To je samo jedna stavka nesporazuma. Dok Kina igra opet drugu igru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA