≫ 

Grčka pravoslavna crkva traži od Uneska da osudi Tursku zbog Aja Sofije

U pismu se, između ostalog, navodi i da je pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svetskog nasleđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja

  • 14
Aja Sofija Foto: Tanjug/AP

Sveti Sinod Grčke pravoslavne crkve poslao je pismo UNESKO-u i drugim međunarodnim i domaćim organizacijama u kome traži javnu osudu odluke Turske da pretvori bivšu hrišćansku baziliku Aja Sofiju iz muzeja u džamiju.

U pismu se ističe da tim potezom hrišćani neće imati nesmetan pristup spomeniku iz više razloga, između ostalog zbog molitvi koje će se u njoj održavati i skrivanja izuzetnih mozaika i verskih ikona po kojima je poznata, prenosi ANA.

Dodaje se i da je tim pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svetskog nasleđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja.

- Odluka turskog Državnog saveta omogućava Turskoj da koristi spomenik hrišćanske kulture na način da se vređa Istočna pravoslavna crkva, kao i ostale hrišćanske denominacije širom sveta, jer je crkva za hrišćane sveta jedan od najpoznatijih i najstarijih primera hrišćanske monumentalne arhitekture - navodi se u pismu.

"Ovo je otvorena provokacija"

Grčko ministarstvo kulture saopštilo je ranije da je presuda turskog suda kojom muzej Aja Sofija u Istanbulu može da postane džamija "otvorena provokacija" civilizovanom svetu.

- Odluka, koja je nastala kao rezultat političke volje predsednika Erdogana, otvorena je provokacija civilizovanom svetu koji prepoznaje jedinstvenu vrednost i ekumensku prirodu spomenika - izjavila je ranije ministarka kulture Lina Mendoni, prenosi Rojters.

Video: Aja Sofija: Građevina koja deli i spaja civilizacije i nacije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    16. jul 2020 | 16:56

    NAMA PRAVOSLAVNIM HRISCANIMA NIKO NIJE KRIV KAD DRUGIMA DOPUSTAMO DA NAM RUSE,PALE I OTIMAJU SVETINJE !!! ZAR MI NEMAMO CIME DA IH BRANIMO A BOGAMI I DA NAPADAMO AKO TRRBA !!!???!! NNOGO NAM JE MIROLJUBUVA RELIGIJA I TREBALI BI I MI DA POSTANEMO KAO I ONI KRVOLOCI!!

  • Tara

    16. jul 2020 | 16:42

    Pravda za Aja Sofiju,pravda za pravoslavlje,pravda za Grcku...💙💙💙

  • Emir

    16. jul 2020 | 17:13

    Ajde grci cutite i ne kukajte. Dosadni ste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA