≫ 

Prva molitva u Aja Sofiji, zatvorene ulice u Istanbulu: Freske prekrivene, na podu Erdoganov tepih

Gradonačelnik Istanbula Ali Jerlikaja zamolio je ljude da donesu četiri stvari: "maske, molitvene tepihe, strpljenje i razumevanje"

  • 24

Muslimanski vernici okupili su se danas prvi put na molitvi u Aja Sofiji nakon što je Turska taj muzej nakon 86 godina proglasila džamijom.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegovi islamsko-konzervativni saveznici učestvovuju na prvoj molitvi u istanbulskoj građevini izgrađenoj u 6. veku. Za vreme molitve, u Aja Sofiji će smeti da bude 500 vernika.

Uoči prve molitve, pod je prekriven tepihom koji je izabrao Erdogan, a mozaici koji predstavljaju hrišćanske simbole biće prekriveni zastorima za vreme molitve.

Većina puteva je zatvorena, a javni prevoz je ograničen. Gradonačelnik Istanbula Ali Jerlikaja zamolio je ljude da donesu četiri stvari: "maske, molitvene tepihe, strpljenje i razumevanje".

Na raspolaganju će biti 736 pripadnika zdravstvenog osoblja, 101 ambulantno vozilo i helikopter.

Erdogan je u nedelju posetio Aju Sofiju, provevši tamo oko sat vremena i slušajući o pripremama za njeno otvaranje. Turski predsednik je najavio da će se građevina otvoriti kao džamija u kratkom roku, nakon što je sud 10. jula poništio odluku iz 1934. godine kojom je pretvorena u muzej.

Erdogan je rekao u subotu da očekuje da će između 1.000 i 1.500 vernika pohoditi molitve u petak i obećao da će se sprovoditi mere fizičkog distanciranja.

Bivši muzej, koji je vekovima stajao nad vizurom Istanbula, dugo je bio simbol sekularizma u modernoj turskoj republici.

Građevina je služila kao glavna vizantijska katedrala sve do osmanske pobede 1453. godine, a otad kao džamija do 1934. godine kada je utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk njen status izmenio u muzej.

Aja Sofija jedna je od najpopularnijih turskih atrakcija, a prošle ju je godine posetilo oko 3,7 miliona turista.

Redžep Tajip Erdogan, Aja Sofija Foto: Tanjug/AP

SAD, EU, Rusija, UNESCO i više crkvenih lidera izrazili su zabrinutost zbog promene statusa Aja Sofije. Turska pak insistira da je to njeno "istorijsko i suvereno pravo".

Erdogan je rekao da će ostati otvorena za turiste, a ulaz će odsad biti besplatan.

Video: Erdogan stigao u Aja Sofiju, na hiljade ljudi se moli na ulici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA