≫ 

Jezive slike iz Iraka, groblja niču u pustinji: Ljudi očajni, tvrde da su ubili najmilije

Sinovi i ćerke rizikuju svoje živote brinući o zaraženim roditeljima u bolnicama, pružajući im osnovnu negu i trudeći se da ih održe u životu

  • 1
Irak pustinja groblje koronavirus Foto: Tanjug/AP

Korona virus je poslednji neprijatelj sa kojim se suočavaju porodice u Iraku, zbog čega je došlo do prenatrpanosti u bolnicama ali i na grobljima.

Mnogi su rizikovali sopstveno zdravlje kako bi brinuli voljenima koji su oboleli.

Korona virus razara čitave porodice

Mnogi kažu kako su zarazili čitave porodice.

- Zarazio sam majku, oca, braću i sestre. Ubio sam majku sopstvenim rukama. Moja majka je bila kod kuće bez infekcije i ja sam doneo virus. Sve zato jer radim u bolnici - rekao je jedan muškarac, prenosi BBC.

Nova groblja pojavljuju se širom pustinje u Iraku, a preko 3.000 žrtava korona virusa je do sada tamo sahranjeno.

Grobari su volonteri iz paravojne mobilizacione jedinice Hašd al-Šabi. Ona je formirana kako bi štitila Irak od takozvane Islamske države, ali sada imaju novog, nevidljivog neprijatelja.

Svoja oružja zamenila su za maske i dezinfekciona sredstva.

U bolnicama u Bagdadu rođaci pomažu obolelima sa osnovnom negom. Tako su sinovi i ćerke pored roditelja po 10 dana, trude se da ih održe svesnim.

- Deca su pored majki i očeva, jer nam oni puno znače. Danima su pored njih, moraju da se žrtvuju, svi moramo - rekao je jedan doktor iz Bagdada.

Od rođaka se takođe traži da uzimaju tela iz mrtvačnica, jer radnici ne žele da diraju one koji su preminuli od korona virusa.

Tako sinovi sa radnicima Hitne pomoći ubacuju tela roditelja u kola, a od njih se traže da otvore kesu i provere da li su to zaista oni.

Safa, koji je bio taksista, sada prevozi tela kako bi ih sahranili.

- Dobio sam glavobolje i bol u nozi, porodica mi je rekla da im kažem da sam bolestan, ali rekao sam im da neću. Želim da nastavim ovaj posao i zahvalim Bogu - rekao je Safa, prenosi BBC.

Svakog dana desetine ambulantnih kola odlaze u pustinju i dnevno dovoze oko 80 tela.

Firma koja pravi grobove ne može da stigne da odgovori na sve zahteve, zbog čega stotine neobeleženih grobova sada leži ispod peska.

Volonteri rade sve što je u njihovoj moći kako bi obezbedili pristojnu sahranu. Rođaci se mole zajedno sa članovima jedinice za borbu, čija je nova misija da sahrane njihove voljene.

Video: Potresne slike od Italije do Južne Koreje: Korona virus ne jenjava, situacija sve gora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    27. jul 2020 | 11:55

    Bojim se da ne budu i ovo iscenirane slike kao one u Italiji...a izjavu daje " struka"...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA