Svedoci smo novog Hladnog rata: Nemačka je na prvoj liniji fronta, a prete joj Rusija i Kina

Istraživanje ističe da ko god da zameni sledeće godine Angelu Merkel na mestu kancelara Nemačke, jedan od glavnih zadataka za tu individuu biće otkrivanje slabosti te zemlje prema Kini i Rusiji

  • 6
France Ukraine Peace Talks Angela Merkel i Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Nemačka je postala glavna meta za kinesku i rusku stranu, čime je najveća ekonomija u Evropi stavljena na “prvu liniju fronta novog Hladnog rata”, stoji u istraživanju britanskog institua “Royal United Services Institute” (RUSI) u Londonu.

Loši odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama su izložile Nemačku potencijalnim pretnjama koje dolaze iz Kine i Rusije, stoji u tekstu ove studije.

- Nemačka je na prvoj liniji fronta ruskih i kineskih hibridnih akcija kako bi ometala odluke i širila uticaj u Evropi. Taktika koju koriste Rusija i Kina se razlikuju. Ruske aktivnosti su mahom političke, odnosno pokušavaju da smanje poverenje građana u demokratske ustanove. Sa druge strane, Kina je fokusirana na ekonomski vid akcije - kaže autor studije Džon Kamfner, novinar i saradnik instituta RUSI.

Istraživanje ističe da ko god da zameni sledeće godine Angelu Merkel na mestu kancelara Nemačke, jedan od glavnih zadataka za tu individuu biće otkrivanje slabosti te zemlje prema Kini i Rusiji.

- Ovo je novi Hladni rat, odnosno nova varijanta predstavlja promene u tehnologiji i geostrateškim položajima. Takođe, promenjena je i uloga Nemačke u odnosu na Hladni rat iz prošlog veka. Tenzije i pretnje sa kojima se Nemačka suočava su sve veće i predstavljaju mikrokosmos globalnih izazova. Tu zemlju čekaju političke i ekonomske opasnosti koje stižu iz Kine - navodi Kamfner u svojoj studiji.

- Sa druge strane, suočava se sa drugačijim opasnostima od Rusije, a nju čine većim delom pitanja sajber bezbednosti. S obzirom da predsednik Donald Tramp ulazi u četvrtu godinu kao predsednik Amerike, Nemačka više nema osećaj da može da se osloni na SAD kada je reč o bezbednosti - dodaje se u istraživanju.

Zavisnost od Kine

Kamfner je u tekstu istakao da izvoz Nemačke u velikoj meri zavisi od Kine, kao i da je povećan broj nemačkih kompanija koje postaju vlasništvo kineskog kapitala.

- Preuzimanje malih i srednjih nemačkih preduzeća od strane Kineza, koja čine motor nemačke ekonomije, uticala je u velikoj meri na novo shvatanje Kine kao strateškog rivala - navodi se u studiji.

Putin i njegova propaganda

Kada je reč o Rusiji, autor istraživanja navodi da je Vladimir Putin zahvaljujući sofisticiranoj propagandi uspeo da skloni Rusiju iz ostataka sovjetskog komunizma koji je bio prisutan u istočnom delu Nemačke, prenosi "Skaj njuz".

- Rusija je koristila nemačke političke stranke kako bi napredovala u strateškim ciljevima. U sklopu toga, raste podrška strankama desnice i levice, odnosno AfD i partije “Die Linke” - navodi se u istraživanju pod imenom “Rusija i Kina u Nemačkoj”.

Merkelova je zauzela čvrst stav prema onome što ona vidi kao neprijateljska aktivnost Rusa, kao što je prisajedinjenje Krima Rusiji 2014. godine. Takođe, uticala je na to da Evropska unija uvede sankcije protiv ruske države, iako su neke članice Unije imale blaži stav prema zvaničnoj Moskvi.

- Loši odnosi između Trampa i Merkelove povećale su slabosti Nemačke kada je reč o potencijalnim pretnjama koje vrebaju od Kine i Rusije - navodi se u istraživanju.

Video: Mali, ti ne možeš biti veteran: Putin iskulirao Lukašenkovog sina

(M. Lj)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    29. jul 2020 | 18:00

    Najvece zlo su nemci u evropi ne zaboravimo da su nasi srpski politicari predvideli ako se nemacke spoje bice rata u evropi to se I ostvarilo oni sebe smatraju podmuklom silom nece nemci vise da ratuju jer znaju da nemaju sanse zato oni vuku francusku iza sebe da nisu sami a prvi su pomocnici ameriki I zale sto amerikanci povlace vojsku neznaju oni ako do necega dodje nece covek protiv coveka ratovati nego hemijski rat o cemu niko ne razmislja.

  • nikolas

    29. jul 2020 | 14:02

    NATO ALIJANSI KOJA JE U VLASNISTVU ILLUMINATA POTREBAN JE NEPRIJATELJ JER BEZ ,NEPRIJATELJA, NEMA POTREBE ZA NATO ALIJANSOM I PROIZVODNJA I PRODAJA ORUZJA OPALA BI DRASTICNO !!! SVET JE U BIOLOSKOM RATU I NEKI PROFITIRAJU ENERMNO JER IM SE DNEVNO UVECAVA KAPITAL U MILIJARDAMA DOLARA!! MRTVI SU OD SARSA2 KOLATERALNA STETA!!!

  • Sexo

    31. jul 2020 | 01:30

    Cuj ovo Ruska politicka djelovanja pokusavaju demokratiju zaobici?!? Koja demokratija? Americka jel? sto ubija neduzne civile od Indijanaca u Sjevernoj Americi do Korejskog poluostrva. Arape su urikvercali jedno 200god napravise od njih zlo svijeta samo da naftu muzu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA