≫ 

Sedam beba umrlo za jednu noć u bolnici u Zimbabveu, zbog korone nije bilo doktora da brinu o njima

Majke su danima bile bez nadzora u bolnici u kojoj nedostaje zaštitne opreme, gde su lekari preopterećeni, a medicinske sestre u štrajku

  • 0
Bolnica Zimbabve Foto: Twitter/@DMagombeyi

Sedam beba umrlo je u ponedeljak u toku noći u bolnici u Zimbabveu zbog nedostatka osoblja do kojeg je došlo usled pandemije korona virusa, prenosi BBC.

Doktori, koji su ovu vest potvrdili za BBC, želeli su da ostanu anonimni.

Medicinske sestre stupile su u štrajk širom zemlje usled nedostatka zaštitne opreme i drugih problema, dok su porodilišta prenatrpana.

Doktori su rekli kako su bebe rođene carskim rezom umrle pri porođaju jer nije bilo dovoljno osoblja. Opisali su situaciju kao "vrh sante leda".

- Dve majke imale su napukle materice i bile su im potrebne operacije. Ostale operacije nisu urađene na vreme, tako da su bebe umrle, zaglavljene u karlici svojih majki - rekao je jedan doktor.

Lekar je opisao "grozne" prizore u dve glavne državne bolnice u prestonici Harare, sa samo šačicom medicinskih sestara i lekara na poslu zbog štrajka.

Mnoge male klinike u gradu su takođe pogođene ili su zatvorene, zbog čega su mnoge trudnice došle u bolnicu u Harareu, zbog čega je došlo do prenatrpanosti u porodilištu.

- Ne postoji izolovani incident, ovo se događa svakog dana i sve što možemo da uradimo jeste da ih gledamo kako umiru. Ovo je mučenje za porodice i za mlade doktore - rekao je drugi doktor.

Zimbabve je do sada potvrdio oko 2.800 slučajeva koronavirusa i 40 smrtnih slučajeva.

Video: Nadljudska borba za život bebe u Nišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA