≫ 

Korona virus zarobio 1.000 beba, koje su rodile u Rusiji surogat majke za strance

Bebe, od kojih su neke rođene još u februaru, sada se nalaze u rukama dadilja u iznajmljenim stanovima u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim ruskim gradovima

  • 1
Bebe surogat Ukrajina Kijev Printskrin: Youtube/BioTexCom clinic

Oko 1.000 beba, koje su surogat majke u Rusiji rodile za inostrane parove, ostalo je u toj zemlji zbog pandemije korona virusa i zatvaranja granica, piše Gardijan.

Bebe, od kojih su neke rođene još u februaru, sada se nalaze u rukama dadilja u iznajmljenim stanovima u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim ruskim gradovima.

Zatvaranje granica dodatno je opteretilo surogat majke, koje bebe obično daju njihovim biološkim roditeljima u roku od nekoliko dana od rođenja. Od nekih od njih se sada traži dodatna nega.

Roditelji očajnički pokušavaju da dođu do svoje dece i izbegnu da budu potpuno odsečeni od njih, jer kontroverzna krivična istraga protiv lekara širi strah u industriji surogatstva, koja je u Rusiji legalna.

- Ovo je urgentan problem - rekla je Irina Kirkora, zamenica šefa Savetodavnog tela Kremlja o ljudskim pravima.

Kirkora je procenila da je od februara možda bilo 1.000 rođenja, na osnovu podataka klinika koje se bave ovim vidom surogatstva u Rusiji. Zaposleni u jednoj firmi u Sankt Peterburgu procenjuju da je taj broj bio najmanje 600.

- To su deca koja rastu svakog dana i kojima su potrebni njihovi roditelji - rekla je ona.

Plaćeno surogatstvo je dozvoljeno u samo nekoliko zemalja širom sveta, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Gruziju i neke države SAD.

Beba Foto: Pixabay

Otkriće desetina beba u ukrajinskoj surogat klinici u maju skrenulo je pažnju na to koliko je Kovid-19 uticao na ovo.

Britansko-kineski bračni par iz Šangaja Džejms i Ling očekuju devojčicu u narednih nekoliko dana. Surogat majka je već primljena u bolnicu u Moskvi.

Međutim, posle višegodišnje borbe za potomstvo, ovaj par je sada suočen sa zatvorenom granicom i organičenim informacijama o tome kada će moći da uđu u Rusiju.

- Pokušavamo da budemo odrasli, ali smo toliko bili strpljivi mesecima. Vreme je da krenemo punom brzinom - kaže Ling koja se sa suprugom obratila britanskim i kineskim zvaničnicima za pokušaj dobijanja vize.

Ovaj par će tako uskoro postati jedan od 180 porodica iz Kine koji su od februara dobili decu prego surogat majki u Rusiji. Druge porodice su iz Singapura, Francuske, Filipina, Argentine, Australije.

Kako Gardijan navodi, brojne kineske porodice osetile su bol i sramotu jer su propustile prvih nekoliko meseci u životu deteta.

Rusija trenutno kineskim državljanima ne izdaje vize.

Da podsetimo, u poslednjih nekoliko meseci pisalo se o problemima koji pogađaju surogatstvo u zemljama u kojima je ono legalno. U tim zemljama postoje agencije kojima parovi plaćaju po nekoliko desetina hiljada dolara, od čega samo deo ide surogat majkama, a kako Gardijan piše u ovom slučaju su to obično žene iz siromašnijih ruskih krajeva.

Na desetine parova nije bilo u mogućnosti da vidi svoje bebe koje su im rodile surogat majke u Ukrajini, a neki od njih su kasnije dobili posebne dozvole za ulazak u zemlju.

Video: Nadljudska borba za život bebe u Nišu

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA