≫ 

Balkanska mafija novu Meku našla u Ekvadoru: Kuda sve idu putevi droge iza kojih stoje naši ljudi

Srbi u Ekvador ulaze kao turisti ili biznismeni, neretko sa članovima svoje porodice, kako ne bi izazvali sumnju

  • 8
BALKANSKA MAFIJA, KOKAIN, INFOGRAFIKA Ilustracija: Nikola Jovanović

Povezanost između kriminalnih grupa u Africi i Italiji sa narko-kartelima na Balkanu i u istočnoj Evropi, stvorili su opasnu mrežu koja se proširila čitavim svetom, sve do Južne Amerike, gde se stacionirala "Balkanska mafija". Veruje se da su na starom kontitnentu "obeležili rutu" za transport droge i oružja, i da su biznis proširili na Srednji Istok, Afriku, SAD... koristeći mora i okeane kao siguran put. Ovo je bar zaključak grupe italijanskih karabinjera i Univerziteta u Milanu.

Ujedinjene nacije su u svom izveštaju o trgovini drogom iz 2017. godine istakle da Balkanska mafija rukovodi sa čak 40 odsto tržišta na planeti. Ove godine taj izveštaj je izmenjen samo u jednoj rečenici, dodato je da im je Ekvador sada glavni izvor snabdevanja i novo mesto za skrivanje.

"Tihi" kriminalci, samo se među sobom ubijaju

Ekvador se u ovom izveštaju navodi kao "tranzitna zona", odakle droga kreće ka Balkanu, ali i Južnoj Americi gde Balkanska mafiji ima zavidno tržište.

Ono što, prema mišljenju stručnjaka, pomaže članovima ove kriminalne organizacije, jeste činjenica da su rođeni na evropskom kontinentu, te da su im "otvorena" vrata mnogih zemalja. Za ulazak u Ekvador Balkancima ne treba viza, niti ih iko proverava.

Gospodin Cezar Penja Moran, tužilac u Ekvadoru, nekad je bio zadužen da vodi istragu u vezi sa Balkanskom mafijom. Istraga je imala zvučni naziv - Operacija Balkan. On za tamošnje medije navodi da su Balkanci tihi i neuočljivi, osim kada imaju problem među sobom, jer se svaki sukob završi ubistvom.

Upravo se to dogodilo 21. jula u tržnom centru Plaza Navona u Samborondonu u provinciji Guajas, kada je, naočigled ćerke i žene izrešetan Nišlija Saša Spasić (56) kojeg povezuju sa trgovinom narkoticima.

Prema zvaničnim navodima ekvadorske policije, u domu ubijenog Spasića pronađena je velika količina novca, kao i dokumenta koja ga dovode u vezu sa trgovinom drogom.

Balkanci primenjuju "boksersku taktiku"

Cezar Penja za kriminalce sa naših prostora tvrdi da se oni "provlače kroz mnoge zemlje".

- U zemlju uđu ispod radara i pritajeni su. Mnogi često i ne izlaze iz svojih "jazbina" dok je dan. Sve njihove aktivnosti se svode na posetu lukama i tome da prisustvuju sastancima. Kada se posao dogovori, oni se vraćaju u matičnu zemlju - tvrdi Penja.

Penja dalje objašnjava da pripadnici Balkanske mafije često primenjuju strategiju iskusnih boksera. Ulaze u ring (grad) gde treba da odrade operaciju, zadaju jak udarac i potom se povlače.

Ipak, kako navodi, to ne znači da se neće ponovo vratiti.

U Ekvador ulaze kao turisti ili navodni biznismeni, kako ne bi na sebe privukli pažnju i slučajno doveli do toga da im bude zabranjen ulazak.

- Zato većina njih u Ekvador dolazi sa porodicom, supružnicima, decom, nekad čak i sa roditeljima - tvrdi bivši tužilac.

Kako razrađuju biznis

Penja objašnjava da Balkanci nakon osmatranja terena gledaju da nađu modus za opstanak. Mnogi otvaraju male firme i bave se nekim privrednim aktivnostima kako bi sebi osigurali boravišnu dozvolu.

- To uglavnom i čine kako bi prikrili, odnosno opravdali "zarađeni" novac - kaže Penja.

Međutim, brojke im se ne poklope baš uvek. To se pokazalo u maju 2019. godine kada su dvojica muškaraca koji su u Ekvador doputovala iz Egipta i otvorili berbernicu ubrzo završili mrtvi. Upucani su u svojim domovima.

- To je trebalo da bude čist posao, a firma mala i neupadljiva. Tek nakon što su ubijeni smo shvatili da su oni kroz nekoliko računa vrteli milione i milione dolara - objašnjava Penja.

On kaže da je poslednjih godina, tačnije poslednjih šest, najčešće radio sa "firmama" iza kojih su stajali Srbi, Crnogorci, Albanci i državljani tzv. Kosova. Prilikom rešavanja takvih slučajeva, ekvadorski policajci i tužioci imaju ozbiljan problem, a to je jezik.

- Oni koji se sumnjiče za krivično delo ili članovi njihovih porodica ne govore španski jezik, ili se bar dobro pretvaraju da bismo im poverovali. Bude tu i dece, nemaju više od 7 godina, a navodno ne znaju ni ćao da kažu na španskom. To je već sumnjivo - ističe Penja.

Kako bi rešavali ovakve situacije i lakše rasvetlili slučaj, zvaničnici uključuju u istragu policiju iz svih zemalja sveta, kao i Interpol.

- Imamo odličnu koordinaciju sa kolegama iz regiona ali i Evrope. Uvek smo od njih dobili odgovor, ali i mi smo njima pomagali. Našu zemlju smatraju kao glavnu luku, tranzitnu zemlju, odakle droga putuje dalje u svet - objašnjava policijski zvaničnik general Arus.

Povezani sa svima

Penja i Arus navode da su pripadnici Balkanske mafije napravili odlične veze sa "kolegama" na Siciliji kao i u nekim južnim delovima Italije. Te veze, ističu, nisu nastale samo zbog droge, već i zbog toga što se "braća po nasilju prepoznaju".

Ekvadorski mediji ističu da su prve narko bande na Balkanu nastale iz vojnih ili paravojnih formacija koje su učestvovale u ratovima u Jugoslaviji. Zbog ovoga Odsek za organizovani krimanl u Milanu Balkansku mafiju karakteriše kao "nasleđe građanskog rata" na prostorima bivše Jugoslavije.

Dodaju i da nije Ekvador jedino mesto gde su naši gangsteri našli utočište. Ističu, što je već i odavno poznato, da Balkanska mafija izuzetno dobro posluje u čitavoj Južnoj Americi, te da su se mnogi članovi infiltrirali među lokalne kartele.

"Kriminal ne dira nevine"

Nakon brutalne likvidacije Spasića u Ekvadoru, lokalno građanstvo se povuklo u svoje domove i više ne želi da izlazi na ulicu. Zbog očigledne pustoši u tržnom centru gde se odigralo ubistvo, ali i na gradskim ulicama, reagovao je i državni tužilac, koji je uveravao građane da se sprovode sve mere i radnje da ne bude ugrožena bezbednost građana.

Ipak, mnogi i dalje strahuju.

- Znate, kada se dogodi ovako surovo, nasilno ubistvo, za koje vidite da je planirano i selektivno, znajte da to neće uticati na običnog građanina. Ako su nevini, niko njih neće dirati - objašnjava general Arus.

On je rekao da mu je jasno da narod nakon ovakvih scena gubi poverenje u organe reda.

- Ovakvi događaji jesu naša odgovornost. Zato kada se dogodi ovakav obračun kriminalnih klanova, deluje da ne činimo dovoljno da očuvamo bezbednost naših građana - kaže Arus.

On ističe da do likvidacija uvek dolazi kada je neko nekom "nagazio na teritoriju".

- Raščišćavaju račune, osveta je uvek teška, i na kraju se uvek poubijaju - zaključuje Arus.

Likvidacije pred decom, mučenja

Podsetimo, u poslednji deset godina, likvidirano je najmanje desetak Srba Južnoj Americi. Ubijani su usred bela dana, dok su sedeli sa suprugom i decom u restoranu ili su bili otimani i mučeni. Iza gotovo svih ubistava stoji isti motiv - neračišćeni računi oko trgovine drogom iz Južne Amerike u Evropu. 

Video: Španci zadali udarac crnogorskoj mafiji: Uhapšena četvorica osumnjičenih za ubistvo

(I. Nikolić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada cg

    2. avgust 2020 | 18:24

    Cg zauzeli bg i glavni za sverc iz juzne amerike u evropu cg bosovi i cg pomorci

  • napreDNO

    2. avgust 2020 | 18:56

    Imamo biznismene po celom svetu

  • Maki

    2. avgust 2020 | 19:15

    Mala smo zemlja. N'a zalost nasi kriminalci, koji se upucavaju bar jednom po Evropi i belom svetu nedeljno Nezamislivo losu sliku daju o nama. Grci, Spanci i Italijana nemogu da nas svare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA