≫ 

Dve godine od strašne tragedije: U Đenovi otvoren most, porodice žrtava odbile da dođu na ceremoniju

Uoči otvaranja novog mosta počela je jaka kiša i uz grmljavinu podsetila na nevreme koje je pogodilo Đenovu na dan nesreće

  • 0
Đenova, most u Đenovi Foto: Tanjug/AP

Dve godine od tragičnog urušavanja mosta u Đenovi koji je odneo 43 života, u tom lučkom gradu večeras je premijer Italije Đuzepe Konte presecanjem trake u bojama italijanske zastave zvanično otvorio novi most.

Ceremonija je počela čitanjem imena 43 osobe poginule u nesreći koja se dogodila 14. avgusta 2018. godine, a usledila je trominutna tišina.

Uoči otvaranja novog mosta počela je jaka kiša i uz grmljavinu podsetila na nevreme koje je pogodilo Đenovu na dan nesreće, 14. avgusta 2018. godine kada se urušio stari most.

Italijanski predsednik Serđo Matarela, premijer Đuzepe Konte, kao i drugi visoki zvaničnici prisustvovali su inauguraciji novog mosta San Đorđo (Sveti Đorđe), koji je projektovao slavni arhitekta Renco Pjano poreklom iz Đenove.

Konte je u govoru na ceremoniji istakao da Italija, "uprkos stereotipima, zna kako da ustane i da se ponovo pokrene".

- Most stvara novo jedinstvo, novo poverenje i ima funkciju zbližavanja - kazao je Konte.

Novoizgrađeni most na mestu starog koji se tragično urušio pre 720 dana smatra se simbolom Italije koja "ne odustaje" i ulaže napore u oporavak od teških zdravstvenih i ekonomskih posledica pandemije.

Radove na izgradnji novog mosta dužine oko kilometar, koji su trajali oko 15 meseci, nije zaustavila ni pandemija virusa kovid-19, a nova struktura izgrađena je po najnovijim bezbednosnim standardima.

Kako je najavljeno, most bi trebalo da bude otvoren za saobraćaj od sutra uveče ili od srede ujutro.

Matarela je neposredno pre ceremonije imao privatni sastanak sa porodicama žrtava koje su odbile poziv da prisustvuju otvaranju novog mosta jer smatraju da se ta proslava "rađa iz tragedije", a okupiće se za nekoliko dana kako bi obeležile drugu godišnjicu tragedije.

Rušenje starog mosta Morandi u Đenovi, koji je bio deo autoputa A10, u avgustu 2018. godine usledilo je nakon jakog nevremena koje je zahvatilo Loguriju, a ta nesreća pokrenula je pitanje bezbednosti mostova širom Evrope.

Do nesreće su dovele godine lošeg rukovođenja i neodgovarajućeg održavanja, zbog čega je nedavno postignut dogovor koji predviđa postepeno istupanje grupe Beneton iz upravljanja autoputevima, a država će preuzeti rukovođenje kompanijom Autostrade.

Video: Novi snimak rušenja mosta u Đenovi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA