Bivši kralj Španije odlazi iz zemlje zbog optužbi za korupciju: "Radim ono što je najbolje za narod"

Huan Karlos je, okružen skandalima poslednjih godina svoje vladavine, abdicirao u korist sina 2014. godine

  • 3
Juan Carlos, Huan Karlos, kralj Španije Huan Karlos, Foto: Tanjug/AP

Bivši kralj Španije Huan Karlos Prvi obavestio je svog sina, kralja Felipea Šestog, da će napustiti tu zemlju i živeti u nekoj drugoj državi, nakon što su se proteklih nedelja protiv njega pojavile optužbe za korupciju proti.

- Vođen željom da uradim ono što je najbolje kako bih služio narodu Španije, njenim institucijama i tebi, kao kralju, obaveštavam te o svojoj odluci da napustim Španiju u ovom trenutku - navodi se u pismu koje je Huan Karlos uputio svom sinu, a koje je objavila kraljevska porodica na svom sajtu.

Kralj Felipe Šesti zahvalio je ocu na toj odluci i ukazao na "istorijski značaj" koji vladavina Huana Karlosa predstavlja za demokratiju u Španiji posle fašističke diktature Fransiska Franka, prenosi Rojters.

Bivši španski kralj nije naveo u koju zemlju će se preseliti, ističe AP.

Španski Vrhovni sud u junu je otvorio istragu o umešanosti Huana Kralosa u postizanje ugovora o brzoj železnici u Saudijskoj Arabiji, nakon što je jedan švajcarski list objavio da je bivši španski kralj primio 100 miliona dolara od pokojnog saudijskog kralja Abdulaha.

Karlos je potom navodno prebacio veliki deo tog novca nekadašnjem prijatelju, a istražitelji smatraju da je moguće da je reč o pokušaju skrivanja novca od nadležnih vlasti.

Huan Karlos (82) smatra se zaslužnim za pomoć Španiji da mirnim putem obnovi demokratiju u zemlji, nakon smrti diktatora Franciska Franka 1975. godine.

Međutim, Huan Karlos je, okružen skandalima poslednjih godina svoje vladavine, abdicirao u korist sina 2014. godine, čime je izgubio imunitet koji se ustavom Španije garantuje šefu države.

Video: Potresni snimak iz bolnice u Španiji: Oboleli nepokretno leže, doktori ne znaju gde će pre

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moravac

    3. avgust 2020 | 23:01

    Španija je zemlja za primera kako se brani od crvene aždaje.Dolazili su teroristi iz mnogih zemalja ali nisu uspeli da slome Franka i Huana Carlosa .

  • Vuk

    3. avgust 2020 | 21:59

    Znači..Bežanija iz zemlje

  • Ra

    3. avgust 2020 | 22:59

    Mesi je kralj, a ova dvojica (prvi i šesti) su skroz nebitni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA