"Kako sam saznao da je Eskobar moj otac": Najstariji sin narko-bosa godinama nije znao ko je

Filip tvrdi da je on, kao nesvesni mogući naslednik Eskobara, bio u velikoj opasnosti i da su mu njegovi usvojeni roditelji unajmili obezbeđenje kada je bio mali, jer su navodno više puta pokušali da ga otmu pripadnici porodice Eskobar

  • 1
Robert Sendoya Escobar Printskrin: BBC

Roberto Sendoja Eskobar, koji živi na Majorci pod usvojenim imenom Filip Vitkomb, govorio je o svom zloglasnom ocu Pablu Eskobaru i kako je odrastao ne znajući za svoj pravi identitet, sve do jednog "izvanrednog trenutka" 1989. godine.

Vitkomb je umetnik i pisac, a za BBC je govorio povodom objavljivanja njegove knjige "Eskobarov sin: Prvorođeni".

Roberto je rekao kako 1989. godine nisu imali internet, a njegov usvojeni otac Patrik, koji je tada radio u Madridu, nazvao ga je i rekao mu da treba da dođe kod njega zbog božićne kupovine. Rekao mu je da moraju i da razgovaraju.

- To je sve kulminiralo u to da saznam ko je moj pravi otac. U suštini nisam odmah znao ko je on i trebalo mi je vremena da shvatim ko je taj čovek - rekao je Roberto za BBC.

Kako je ispričao, usvojeni otac ga je podsetio da je to čovek kojeg su posetili u Medeljinu, tako da je imao njegovu sliku u svojoj glavi.

On je rekao da se nekoliko puta susreo sa biološkim ocem, ali ono što je neverovatno jesu okolnosti pod kojima je njegov usvojeni otac, čovek koji ga je podigao, uopšte došao do njega, radeći kao tajni agent za MI6.

Naime, on ga je spasio i usvojio, nakon što je njegova biološka majka umrla od zadobijenih rana odmah pored njega.

- Rekao sam ocu više puta da imam sliku u glavi o ženi u crvenoj haljini. To su samo blicevi iz mog ranog detinjstva. To su bile noćne more, nisam znao ko su oni - rekao je Roberto.

Kako je rekao više puta je susreo Pabla Eskobara jer je njegov usvojeni otac radio za Mi6 i pratio njegovo kretanje.

- Sećam se njegovog mirisa i iskreno, da sam bio malo zastrašen. Bio sam veoma mlad i nisam razumeo šta se zaista dešava. Ono čega se najviše sećam jeste kada je stavio ruku na moje rame i podsetio me da uvek treba da imam na umu da sam Eskobar - setio se Roberto.

On je dodao kako je tek kasnije shvatio o čemu je govorio njegov usvojeni otac.

Roberto je u svojoj knjizi napisao da je osećao veliki teret kada je saznao da je njegov pravi otac masovni ubica.

- Ne pokušavam da ga glorifikujem u svojoj knjizi. To je nešto što znaš i moraš da se nosiš sa tim. Godinama sam patio, počeo sam knjigu 1994. godine, ali sam morao da je ostavim jer sam patio do mentalnih problema i bio sam u bolnici nekoliko nedelja - rekao je prvi sin Pabla Eskobara.

Kako je rekao, ceo život je živeo u senci Pabla Eskobara, a bilo je i nekoliko pokušaja njegovog kidnapovanja.

- Sećam se da je naš pas bio treniran da ubije i pojede ljude. Više sam se plašio psa nego otmičara. O tome pišem do detalja u knjizi - dodao je on.

Pablo Eskobar Foto: Profimedia/Zuma Press

Vitkomb je proveo neko vreme u sirotištu koje je vodila katolička crkva u Bogoti pre nego što ga je, kada je imao četiri meseca, usvojio britanski bračni par Patrik i Džoan Vitkomb.

Kolumbijski narko bos je izgradio multimilijardersku imperiju i kontrolisao je 80 odsto svetske trgovine kokainom.

Filip tvrdi da je on, kao nesvesni mogući naslednik Eskobara, bio u velikoj opasnosti i da su mu njegovi usvojeni roditelji unajmili obezbeđenje kada je bio mali, jer su navodno više puta pokušali da ga otmu pripadnici porodice Eskobar.

I dok je 24 godina Filip bio blaženo nesvestan identiteta svog biološkog oca, to se sve promenilo 1989. godine, kada je Eskobar bio na vrhuncu svoje ubilačke moći.

Tada je Patrik otkrio Filipu da veruje da je Eskobar njegov otac i da je morao da ga upozori da je možda u opasnosti.

Eskobara su u Medeljinu 1993. godine ubile specijalne snage, nakon što je pobio hiljade nevinih ljudi, kao i rivale dilere dok je ratovao sa kolumbijskom vladom.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA