"Hari Poter i protest protiv kralja": Tajlandski demonstranti na neobičan način traže promene

Mnogi od 200 demonstranata bili su odeveni poput neki od likova iz čuvenih knjiga i filmova i to zato što zahtevaju "ispravljanje nepravdi u vojsci" koju podržava vlada

  • 0
Tajland, Hari Poter protesti

Foto: Profimedia/ddp USA

Na Tajlandu je održan antivladin protest na kom su glavni govornici zatražili reforme monarhije kojom vlada kralj Maha Vadžiralongkorn. Demonstranti su bili odeveni u odore ispirisane serijalom o "Hariju Poteru", a zatražili su suzbijanje kraljevih ovlašćenja.

Mnogi od 200 demonstranata bili su odeveni poput neki od likova iz čuvenih knjiga i filmova i to zato što zahtevaju "ispravljanje nepravdi u vojsci" koju podržava vlada.

Povreda monarhije kažnjava se do 15 godina zatvora prema tamošnjim zakonima.

Tajland, Hari Poter protesti

Foto: Profimedia/ddp USA

Policija nije zaustavila šest govornika, ali je navela da će se istražiti da li je bilo krivičnih dela.

Advokat Anon Nampa (34) optužio je palatu da je preuzela sve više ovlašćenja koje potkopavaju demokratiju i neaktivnost u slučaju napada na protivnike vlade premijera Prajuta Čan Oča.

Nakon što je kralj preuzeo tron 2016. godine, palata je zatražila reviziju ustava koja kralju daje veću moć. On je od tada preuzeo kontrolu nad nekim vojnim jedinicama i imovinom palate u vrednosti od desetine milijardi dolara.

U međuvremenu, pojedini aktivisti su se žalili na nasilje koje vrši vlast, tvrdeći da je nestalo najmanje devet opozicionih ličnosti koji žive u inostranstvu. Dvoje je kasnije nađeno mrtvo.

Video: Modna kreatorka skakala u ogromnom kavezu, traži slobodu za Džulijana Asanža

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA