Španci se pitaju gde je bivši kralj nakon šokantnog saopštenja: Govori se o luksuznom odmaralištu

Rekao je da će biti dostupan ukoliko tužioci žele da razgovaraju sa njim

  • 0
Juan Carlos Huan Karlos španski kralj

Foto: Tanjug/AP

Španski mediji spekulišu o tome gde je otišao bivši kralj Španije Huan Karlos Prvi, nakon šokantnog saopštenja u ponedeljak u kojem je istakao da napušta zemlju.

Bivši kralj Huan Karlos (82), koji se suočava sa optužbama za korupciju, saopštio je svoj plan u pismu objavljenom na sajtu kraljevske porodice, prenosi BBC.

U pismu nije navedeno gde kralj odlazi, ali neki izveštaji sugerišu da je otišao u luksuzno odmaralište u Dominikanskoj Republici.

Huan Karlos je rekao da će biti dostupan ukoliko tužioci žele da razgovaraju sa njim.

Šta pišu španski mediji?

 

Bivši kralj je napustio Sarsuela palatu u Madridu u nedelju i proveo noć u malom gradu Sansinkso, u kojem često odlazi na događaje, prenela je La Vanguardia.

Sledećeg jutra kolima je otišao u Porto odakle je privatnim letom odleteo u Dominikansku Republiku.

Bivši monarh navodno planira da prve nedelje u egzilu provede u luksuznoj vili u Kasa de Kampu, ekskluzivnom resortu na karipskom ostrvu.

ABC prenosi da se kralj već nalazi u Dominikanskoj Republici, dok El Confidencial piše da bi mogao da bude u Portugalu, Francuskoj ili Italiji.

El Pais za sada nije se bavio spekulacijama gde bi mogao da bude bišvi kralj.

Neki mediji pišu da se nalazi u Portugalu u gradovima Estoril ili Kaškaiš.

Mediji u Dominikani za sada ne pišu da se on nalazi u njihovoj zemlji.

Huan Karlos je u pismo svom sinu kralju Felipeu rekao da je izabaro da napusti zemlju.

- Vođen željom da uradim ono što je najbolje kako bih služio narodu Španije, njenim institucijama i tebi, kao kralju, obaveštavam te o svojoj odluci da napustim Španiju u ovom trenutku - navodi se u pismu koje je Huan Karlos uputio svom sinu.

Juan Carlos Huan Karlos španski kralj

Foto: Tanjug/AP

Španski Vrhovni sud u junu je otvorio istragu o umešanosti Huana Karlosa u postizanje ugovora o brzoj železnici u Saudijskoj Arabiji, nakon što je jedan švajcarski list objavio da je bivši španski kralj primio 100 miliona dolara od pokojnog saudijskog kralja Abdulaha.

Karlos je potom navodno prebacio veliki deo tog novca nekadašnjem prijatelju, a istražitelji smatraju da je moguće da je reč o pokušaju skrivanja novca od nadležnih vlasti.

Huan Karlos (82) smatra se zaslužnim za pomoć Španiji da mirnim putem obnovi demokratiju u zemlji, nakon smrti diktatora Franciska Franka 1975. godine.

Međutim, Huan Karlos je, okružen skandalima poslednjih godina svoje vladavine, abdicirao u korist sina 2014. godine, čime je izgubio imunitet koji se ustavom Španije garantuje šefu države.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA