Stanovnici Bejruta o užasnoj eksploziji: Ljudi su gubili sluh, sve ih podsetilo na izraelski napad

Eksplozija se dogodila u veoma osetljivom trenutku za Liban, koji već prolazi kroz ogromnu ekonomsku krizu, a svedoci opisuju jezive scene koje su juče šokirale ceo svet

  • 0
Bejrut, Liban, eksplozija Foto: Tanjug/AP

U stravičnoj eksploziji koja je pogodila Bejrut poginulo je najmanje 100 ljudi, a povređeno je nekoliko hiljada. Iako uzrok nije zvanično potvrđen, sumnja se da je reč o eksploziji 2.700 tona hemikalije amonijum nitrat.

Ta hemikalija se nalazila u skladištu šest godina, a način na koji je uskladištena nije proveravan.

Eksplozija se dogodila u veoma osetljivom trenutku za Liban, koji već prolazi kroz ogromnu ekonomsku krizu, a svedoci opisuju jezive scene koje su juče šokirale ceo svet, prenosi BBC.

Novinar Mohamed Najem situaciju je uporedio sa 2006. godinom kada je Izrael u stravičnom napadu gađao Liban.

- Bio sam na 11. spratu i staklo je popucalo. Čuo sam dve jake eksplozije i mislio sam da se zgrada ruši, pokušao sam da se sakrijem. Krvarilo mi je stopalo malo, ali bio sam dobro. Sećanje me je vratilo na 2006. godinu kada je Izrael bombardovao Liban i gađali su područje blizu mene i mislio sam da ću umreti. Isto sam se osećao i danas - rekao je on.

Lait Balout se u trenutku eksplozije nalazio u tržnom centru kada je, kako je opisao, odjednom puklo staklo.

- Svi su legli na pod i sećam se da sam otvorio oči i da sam video gomilu prašine i ruševina, odjednom je popucalo staklo, alarm... Bio sam u tržnom centru, bilo je krvi na podu, verovatno je staklo povredilo ljude - dodao je on.

I Nadi Nasralah se prisetio napada u periodu 2013. do 2015. godine, a kaže da je juče na kratko izgubio sluh.

- Bio sam u automobilu, taksiju, odjednom sam izgubio sluh, očigledno sam bio preblizu, tako da sam izgubio sluh na nekoliko sekundi. Znao sam da nešto nije u redu, a onda se odjednom staklo prelomilo preko automobila - naglasio je on.

Da podsetimo, iako još nema zvaničnih potvrda o uzorku eksplozije, sumnja se da je eksplodiralo 2.700 tona hemikalije amonijum nitrat. Zvaničnici Libana saopštili su sinoć da će svi odgovorni da budu privedeni pravdi, a strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude mnogo veći.

Video: Sav užas eksplozije u Bejrutu: Luka je razorena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA