≫ 

Tajni snimak mladića iz kineskog kampa za muslimane: Opisao horor, pa pre 5 meseci nestao

U januaru je ovog 31-godišnjeg muškarca policija vratila u Sinkjang gde su ga držali u prepunoj policijskoj ćeliji sa 50-60 zatvorenika, a video snimci i tekstualne poruke koje je Gapar poslao pružaju detaljan izveštaj o njegovom pritvoru i šokantnim uslovima

  • 9
Kina kamp ujguri Printscreen/BBC

Već nekoliko meseci svet bruji o kineskim kampovima u kojima Peking navodno zatvara Ujgure bez nekog posebnog razloga. Jedan snimak, poslat upravo iz takvog kampa, uspeo je da stigne do svetskih medija.

Prema pisanju BBC, reč je o snimku koji je u javnost pustio Medan Gapar, nekada uspešan model na platformi za online kupovinu Taobao. On je priveden u kamp nakon što je više od godinu dana proveo u zatvoru zbog optužbi za trgovinu drogom. Kako strani mediji ocenjuju, snimak je dokaz kršenja ljudskih prava u Kini, pre svega u provinciji Sinkjang.

U januaru je ovog 31-godišnjeg muškarca policija vratila u Sinkjang gde su ga držali u prepunoj policijskoj ćeliji sa 50-60 zatvorenika, a video snimci i tekstualne poruke koje je Gapar poslao pružaju detaljan izveštaj o njegovom pritvoru i šokantnim uslovima. Svedočio je, kako kaže, prebijanju tinejdžera.

O ovom čoveku se ne zna ništa još od marta.

Neke od poruka otkrile su kako su deca do 13 godina ciljana u okviru kineskih napora da se suzbiju religija i kultura muslimanske grupe, a dokaz za to je dokument koji poziva da se deca "pokaju i predaju".

- Trećinu sobe zauzele su stolice za dežurne policajce. U ostatku prostora bili su muškarci sa desne strane, žene sa leve, podeljene i zatvorene u kavezima. Od glave do pete svi su nosili četvorodelna odela. To je bila crna tkanina za glavu, lisice, okovi, čelični lanac između lisica i okova - napisao je Gapar u svojim tekstovima koje je preveo Džejms Milvard, profesor istorije za Univerziteta u Vašingtonu.

Opisao je i da im je prećeno, da su držani u nesanitarnim uslovima, delili neoprano posuđe i "konzumirali ostatke nakon što bi policajci jeli".

Pošto je premešten na nekoliko dana u izolovanu ćeliju, Gapar je rekao da je čuo vrisak ljudi koji su ispitivani u blizini.

- Jednom sam čuo čoveka kako vrišti od jutra do večeri. Ovo je za mene bilo psihičko mučenje, bojao sam se da ću sledeći da budem ja - rekao je on.

Ostali zatvorenici su odvedeni u mini busevima, a Gapar, prehlađen, odveden je u bolnicu, a zatim u izolovanu sobu u susednom naselju, gde su mu vratili stvati, greškom uključujući i njegov mobilni telefon koji je koristio da kontaktira rodbinu.

Kamp Kina Foto: Tanjug/AP

Snimak koji je poslao rodbini u Evropi pokazuje kako sedi na krevetu vezan lisicama, a u pozadini se sa zvučnika čuju propagandne poruke.

BBC navodi da su njegove poruke stizale nekoliko dana, pre nego što su prestale pre oko pet meseci, a da od tda vlasti nisu pružile nikakve formalne informacije o njegovoj lokaciji ili razlogu pritvaranja.

Njegov stric Abdulhakim Gapar rekao je za BBC da veruje da je Gapar zatvoren jer ima rodbinu van Kine i to koja je politički aktivna.

- Pritvoren je samo zato pto sam u inostranstvu i što učestvujem u protestima protiv kršenja ljudskih prava u Kini - rekao je on.

Provincija Sinkjang zadobila je svetsku pažnju poslednjih nekoliko meseci, uključujući široko rasprostranjene pozive da se umešaju nezavisni istražitelji.

SAD su uvele sankcije zbog tretmana nad Ujgurima i drugih muslimanskim manjinama u Kini, dok druge zemlje raspravljaju o sličnim merama.

Zlostavljanje i maltretiranje Ujgura i drugih muslimanskih manjina u Sinkjangu opširno je dokumentovani, ali Peking odlučno demantuje navode, te tvrdi da se vodi politikom borbe protiv terorizma.

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    10. avgust 2020 | 01:08

    Zalost..i cudimo se koroni..Bog zna sta ceka Kinu i kakva kazna od Boga . Da muce ljude i izivljavaju se,strasno.😥

  • Marijana

    10. avgust 2020 | 08:16

    Jadni muslimani svuda ugrozeni pa cak i u Srbiji.Kada covek cita sta pisu da pomisli da je stvarno tako a nije.Eto i u Srbiji tj Smrdiji genocidnom rajhu kako je oni zovu su ugrozeni jadni.A kada taj rajh da pare onde oberucke prihvate.Tako da puno podrska Kini zato sto zeli da sacuva svoj integritet i spreci teroristicke napade ovih ekstremista.Tako se radi u ozbiljnoj zemlji.

  • 🐒

    10. avgust 2020 | 00:10

    Da su nasi kriminalci bili po kineskim zatvorima ,bili bi bi sigurno bolji ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA