Građani Libana su besni: Šest godina niko nije slušao upozorenja o "plutajućoj bombi"

Prema podacima Crvenog krsta, u nesreći je poginulo 135 osoba, a povređeno je 5.000 ljudi

  • 4
Bejrut, Liban, eksplozija Foto: Tanjug/AP

Nakon stravične eksplozije u Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 135 ljudi, stanovnici Libana su besni. Zvaničnici su priznali da su pre tragedije stizala višestruka upozorenja. Na njih, očigledno, niko nije obraćao pažnju.

Prema zvaničnim infomacijama, uzrok eksplozije je amonijum nitrat, koji je nekada opisan kao "plutajuća bomba" i smešten u luku 2014. godine. Pre samo šest meseci upozoreno je da "pošiljka" nije pomerena i da bi ona mogla da "raznese ceo Bejrut".

Nepažnja vlade je možda odigrala glavnu ulogu u najgoroj eksploziji u istoriji Bejruta i podstakla novi gnev prema libanskim političarima. Zemlja je, inače, već u velikoj finansijskoj krizi, a polovina zemlje potonulo je u siromaštvo.

Vlada je u sredu saopštila da stavlja neodređen broj zvaničnika luke u kućni pritvor, dok se ne istraži kako je eksplozivni materijal završio u skladištu na manje od 100 metara od stambenih prostora. Proglašeno je i dvonedeljno vanredno stanje, efikasno dajući vojsci pua ovlašćenja u glavnom gradu.

Prema podacima Crvenog krsta, u nesreći je poginulo 135 osoba, a povređeno je 5.000 ljudi. Oko 300.000 ljui je pretrpelo oštećenja na svojim kućama, te su neke sana potpuno nenaseljive, rekao je guverner Bejruta Marvan Abad. Još na desetine ljudi se vodi kao nestalo i strahuje se da su oni zarobljeni pod ruševinama.

Libanski premijer je u utorak uveče za eksploziju okrivio 2.750 tona amonijum nitrata, hemikalije koja se koristi u bombama i đubrivima, koja je bila smeštena u luci. Izveštaji medija iz 2014. godine tvrde da je brod u vlasništvu Rusije koji je prevozio taj teret zaplenjen u luci te godin, nakon što je hitno zaustavljen u gradu i nije mu data dozvola carinskih vlasti.

U jednom pismu koje su objavili novinari koji su bili u kontaktu sa posadom tog ruskog broda, brod je opisan kao "plutajuća bomba".

Video: Sav užas eksplozije u Bejrutu: Luka je razorena

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    6. avgust 2020 | 20:52

    Gradjani su spunim pravom besni,nesavesnost i odgovornost je ono sto ubija svako drustvo na ovom svetu

  • M.K.

    6. avgust 2020 | 21:14

    Hisbollah garant....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA