Dojče vele: Libija najveći uvoznik duvanskih proizvoda iz Crne Gore, cigarete iz Bara za teroriste

Najmanje četiri kompanije registrovane u libijskoj luci Bengazi godinama kupuju cigarete preko Crne Gore

  • 2
Cigarete Foto: Pixabay

Libija je, prema navodima crnogorskog Zavoda za statistiku (MONSTAT) , i pored ratnog stanja u toj zemlji, najveći uvoznik duvanskih proizvoda iz Crne Gore. Samo u 2013, 2014. i 2015. godini, iz Crne Gore u tu zemlju izvezeno je čak 3.408.090 kilograma cigareta. Crna Gora doduše izvozi duvanske proizvode u još 12 zemalja. Ali kada se sabere izvoz cigareta iz Crne Gore u svih tih 12 zemalja, dobije se brojka koja nije ni približna količini koja se izveze u Libiju, piše Dojče vele.

Crnogorska Uprava carina više meseci je odbijala zahteve za slobodan pristup podacima o izvozu cigareta iz luke Bar u Libiju. Kada su konačno stigli, isfilrirani podaci ukazivali su na pošiljke cigareta u libijske luke Tobruk, Misurata i Bengazi. U većem delu carinskih dokumenata nema podataka o brendu transportovanih cigareta, iako su ti podaci morali biti navedeni.

U dokumentaciji se može videti da najmanje četiri kompanije registrovane u libijskoj luci Bengazi godinama kupuju cigarete preko Crne Gore. Radi se o kompanijama – „Al Manaraa Company“, „Al Watania Company“, „El Jabul Company“ i „Umal Behar Shipping“.

Libijska luka pod kontrolom radikalnih islamista

Dok je lukom Tobruk upravljala međunarodno priznata vlada Libije premijera Abdulaha al-Tinija, luka u Bengaziju, prema prošlogodišnjim izveštajima londonskog „Gardijana“ bila je u rukama radikalne islamističke grupe „Ansar al-Šerijat“. Ta teroristička grupa se u jednom izveštaju Stejt dipartmenta sumnjiči da su njeni pripadnici 2012. godine organizovali napad na američke diplomate u Bengaziju.

Iz ambasade Srbije u libijskom Tripoliju su u telefonskom razgovoru potvrdili da je „luka u Bengaziju do skoro bila u rukama radikalnih islamista“ – tačnije, do februara ove godine. I izvori iz libijske obaveštajne službe bliske međunarodno priznatoj vladi u Tobruku potvrđuju da se velike količine cigareta prebacuju iz crnogorske luke Bar i jedne italijanske luke prema lukama u Bengaziju, Misurati i Tripoliju u delovima koje kontrolišu radikalni islamisti. Prema dokumentaciji crnogorske Uprave carina, od 2013. do 2015. godine najviše pošiljki cigareta iz luke Bar upućeno je upravo u luke Bengazi i Misurata.

Bliskoistočna prodajna mreža

Osim na libijsko tržište cigarete se, prema tvrdnjama izvora, isporučuju u Egipat, Alžir, Tunis, Liban i Siriju. U nekoliko navrata policija je hvatala krijumčare i plenila cigarete. O nekim zaplenama su izveštavali i mediji.

Libijski izvor iz obaveštajne službe tvrdi i da se ilegalnom preprodajom cigareta ne bave samo krijumčari već i razne militantne i terorističke grupe koje se na taj način i finansiraju.

Prema tim navodima gotovo je nemoguće sprečiti krijumčarenje zbog anarhije koja vlada u Libiji, gde se, osim dve vlade u Tripoliju i Tobruku, za vlast bori i više od 1.200 različitih militantnih i islamističkih grupa.

mapa turska libija grčka Foto: google.com

Švercerske pošiljke i firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Carinici su dostavili podatke u kojima se može videti da je prilikom svakog transporta u 2013. godini u lukama Bengazi, Misurata, ali i u Torbruk krcatelj cigareta u luci Bar bila firma „Liberty Fze“” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Kompanija „Liberty Fze“ je godinama ugovorom poslovno povezana sa Duvanskim kombinatom u Podgorici u stečaju (DKP), kojim je do februara ove godine upravljala država Crna Gora.

Sada bivši izvršni direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović u nekoliko navrata je u crnogorskim medijima isticao da njegova kompanija sa firmom „Liberty Fze“ ima ugovor koji im omogućava legalnu proizvodnju cigareta egipatskog brenda „kleopatra“ i da nema šverca.

Na pitanje da li je upoznat sa činjenicom da cigarete iz Crne Gore završavaju u rukama libijskih terorističkih grupa povezanih sa Islamskom državom, Vukašinović je kazao da "bi bilo najbolje da iz Crne Gore pošalje jednu dobro opremljenu jedinicu koja će kontrolisati da se cigarete ili bilo koja roba koja je upućena iz države ne prodaje terorističkim grupama“. Potom je dodao: "Da li zaista mislite da grupe o kojima govorite čekaju tovar iz Crne Gore da zadovolje svoju želju za nikotinom ili za ekstra profitom? A možda pošiljke cigareta iz ostalog dijela svijeta, terorističke grupe zaobilaze? Ili, možda su sukobi u Libiji i izazvani i podstaknuti tovarima koji dolaze iz Crne Gore? I sve tako redom mogli bi se sprdati na račun Vašeg pitanja“.

Crnogorska „kleopatra“

S druge strane, pošiljke cigareta za koje Vukašinović tvrdi da su legalne često su bile plenjene u inostranstvu. Upravo su cigarete „kleopatra“ iz DKP-a nekoliko puta u poslednjih pet godina zaplenjene u Grčkoj, zbog sumnji da je reč o švercu. Grčki istražni organi su krajem marta prošle godine zaustavili brod „Genc 3“, sa 146,5 tona cigareta tog brenda. Brod je isplovio iz Luke Bar. Cigarete su bile vredne gotovo 20 miliona evra. Iz Uprave carina tada je zvanično odgovoreno da je cigarete DKP poslao u luku Tobruk u Libiji. I tada je krcatelj bila firma „Liberty Fze“.

Prema podacima grčkog portala „tharrosnews.gr“, zbog te zaplene oglasile su se i egipatske vlasti, koje su prosledile dokument u kome je navedeno da su cigarete „kleopatra“ iz Crne Gore lažne i da se radi o imitaciji. Egipatski brend nekoliko godina proizvodio se u DKP-u, kojim od februara gazduje arapska kompanija „BMJ Industries FZ – LLC“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predstavnik te arapske firme i čovek koji sada upravlja DKP-om je Baranin Isat Boljević, dugogodišnji prijatelj Srećka Kestnera, švercera cigareta osuđenog u Nemačkoj. Na paklicama cigareta „kleopatra“ proizvedenim u podgoričkom DKP-u stoji oznaka da su proizvedene u Egiptu.

Iz Egipta je još 2012. godine najavljena tužba zbog falsifikovanja tog brenda. Do danas nema podataka da je ta tužba ikada podneta.

Nejasni ugovori – dobri prijatelji

Novinari su tokom istraživanja uspeli da dođu i do ugovora DKP-a sa kompanijom „Liberti Fze“. Interesantno je da u tom ugovoru nema ni reči o tome da će crnogorska firma za potrebe kompanije iz UAE proizvoditi cigarete „kleopatra“.

U izveštaju koji je u septembru 2013. godine iz DKP-a stigao u crnogorski parlament može se videti da je DKP cigarete „kleopatra“ u velikim količinama počeo da izvozi od 2012. godine. U dokumentima Uprave carina dostavljenim krajem aprila ove godine može se videti da je prosečno po pošiljci u Libiju transportovano po desetak kontejnera cigareta. U donjem desnom uglu carinskih prijava ukrcaja cigareta, može se videti i pečat barske firme „Optimum Company“, čiji je jedan od vlasnika Radivoje Orlandić, nekadašnji javni funkcioner i odbornik skupštine Opštine Bar.

Video: Šverceri cigara se vratili u velikom stilu, ali su pali u ruke srpskih carinika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    6. avgust 2020 | 14:01

    Državica malaa, ali ćijaa ??? Haha narode znate li išta ???

  • zoks

    6. avgust 2020 | 15:10

    Švercer Milo ima širom sveta otvorene puteve samo da mu Srbija nije sprečila da šparta preko naše grane gde bi mu bio kraj!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA