≫ 

Hronologija jedne tragedije: Godine nemarnosti dovele su do nezapamćene eksplozije u Bejrutu

Iako je libanska vlada započela sa istragom, mnoge zemlje pozivaju na međunarodnu, nezavisnu istragu koja će jasno utvrditi čiji je propust i zašto je opasna hemikalija skladištena godinama nepropisno nedaleko od naselja

  • 1
Bejrut eksplozija

Foto: Tanjug/AP

Bejrut, prestonica Libana, i dalje broji žrtve stravične eksplozije koja se dogodila u utorak. Ova eksplozija potpuno je raznela luku, a snimci katastrofe obišli su svet. Veruje se da je reč o industrijskoj nesreći i da su upozorenja stizala godinama unazad. Zbog toga su sada stanovnici Libana izašli na ulice.

Iako je libanska vlada započela sa istragom, mnoge zemlje pozivaju na međunarodnu, nezavisnu istragu koja će jasno utvrditi čiji je propust i zašto je opasna hemikalija skladištena godinama nepropisno nedaleko od naselja.

Šta se tačno dogodilo u ranim večernjim satima 4. avgusta još nije utvrđeno, a istraga bi trebalo da pokaže šta se sve događalo još od septembra 2013. godine.

23. septembar 2013.

 

"Rosus", rusko trgovačko plovilo, pod zastavom Moldavije, pošlo je iz Gruzije na putu za Mozambik noseći 2.750 tona amonijum nitrata.

Na računu se vidi da je hemikalije kupila "Fabrika de eksplozivos", mozambička kompanija za industrijski eksploziv.

Kompanija koja upravlja mozambičkom lukom Beira kaže da nikada nije bila obaveštena o dolasku takvog tereta, prenose portugalski mediji.

Prema navodima bivše posade, brod se zasutavljao u Turskoj i Pireju u Grčkoj.

Rhosus brod

Foto: Profimedia/Sirotencu Liviu/East2West News

Oktobar 2013.

 

"Rosus" se zaustavio u Bejrutu. Neki izvori tvrde da je to učinio zbog tehničkih problema, ali bivši kapetan broda tvrdi da je želeo da preuzme dodatni teret kako bi isporuka bila isplativija.

Baš tu je posada krenula sa štrajkom zbog neisplaćenih zarada, tvrdi on.

Libanske vlasti su, međutim, odbile da puste brod iz luke, tvrdeći da plovilo nije bezbedno. Ipak, bivši kaperan je rekao da je zaustavljen zbog neplaćenih lučkih taksi.

Međunarodna federacija radnika u saobraćaju potvrdila je da je brod luci dugovao 100.000 dolara.

Neki od članova posade tvrdili su da su bili "zatvoreni" na plovilu i da nisu smeli da odu 11 meseci.

27. jun 2014.

 

Tadašnji direktor libanske carine Šafik Merhi poslao je pismo "sudiji za hitne slučajeve" upozoravajuči na opasnost od amonijum nitrata i tražio odluku o tome šta treba dalje činiti, prenela je Al Džazira.

Drugo pismo poslato je u decembru te godine, pa u maju 2015. kada je ponovo traženo rešenje, tvrdi trenutni direktor libanske carine Badri Daher.

Liban Bejrut eksplozija

Foto: Tanjug/AP

Jul 2014.

 

Na sajtu "FleetMon" objavljena je informacija da su brod "Rosus" napustili njegovi vlasnici.

Oktobar 2015.

 

Preko 2.700 tona amonijum nitrata sa "Rosusa" do ovog datuma je smešteno u skladište u luci, a u luci je zadržan i brod, tvrde advokati posade, koja je puštena sa broda.

Nije poznato koliko je još prazan brod ostao u Bejrutu, niti gde je nakon toga otišao. Bivši kapetan navodi da je "potonuo pre dve ili tri godine".

Od 20. maja 2016. do 27. oktobra 2017.

 

Libanski carinici šalju jip tri pisma pravosuđu. Najnovije, poslato 27. oktobra 2017, trađi od sudija da donesu brzu odluku o "opasnosti... ostavljanja ove robe na mestu na kom je, i po one koji rade".

Pisma su, kako tvrde, ignorisana.

Decembar 2019.

 

Izveštaj državne bezbednosti podnosi se pravosuđu, predsedništvu, obaveštajnim i carinskim upravama upozoravajući na "stvarnu opasnost ovog materijala", navodi libanski list "Al Akbar".

Ono daje nekoliko preporuka, uključujući da se rupa u skladištu 12, u kojoj se čuva visoko eksplozivni materijal, zapečati kako bi se sprečila krađa.

Početak 2020.

 

Anonimni izvor blizak zaposlenom u luci rekao je za Rojters da je tim pregledao amonijum nitrat šest meseci pre eksplozije i upozorio da će "ako se ne pomeri, razneti ceo Bejrut".

24. jul 2020.

 

Libanski ministar javnih radova Mihel Nadžar saznaje za prisustvo amonijum nitrata u luci iz izveštaja koji dobija od vrhnovno veća odbrane zemlje, rekao je on za Al Džaziru.

Video: Sve se zatreslo, a onda je prokuljao dim: Građanin snimio trenutak praska u Bejrutu

4. avgust 2020 - 17:40h

 

U luci u Bejrutu izbio je požar. Ne zna se još kako i gde tačno. Libanski mediji citirali su menadžera generalnog direktora luke Hosana Korajtema koji je tvrdio da je tim zavarivača zapečatio prazninu u skladištu 12 i da je posao završen do podneva.

Neimenovani izvori tvrdili su međutim da je posao završen pre 17 sati.

Rojters je u sredu citirao izvore koji tvrde da je požar počeo u obližnjem skladištu 9 i proširio se na skladište 12, bez ikakvog pominjanja zavarivanja.

Drugi, koji su primetili crvena praskanja u prvoj eksploziji, pre one velike, ukazuju na to da je vatromet mogao da bude početni izvor vatre.

Najmanje 10 vatrogasaca je poslato u luku da ugasi vatru koja je tada slala gust dim u vazduh iznad Bejruta.

4. avgust 2020 - 18:08h

 

Ogromna eksplozija pogađa Bejrut. Jedan od prvih koji je snimio događaj i objavio na društvenim mrežama je Adam Baron, stanovnik naselja u blizini luke. Njegov tvit pojavio se u 18:09, minut posle eksplozije.

Luka se pretvorila u veliki krater okružen pustoši. Zgrade u blizini nastanka eksplozije teško su oštećene.

Prozori su razbijeni, zidovi porušeni i to u području od oko 5 kilometara od epicentra, a eksplozija se čula i u 200 kilometara udaljenom Kipru.

Guverner Bejruta Marvan Abad procenio je da je šteta 15 milijardi dolara, te da je 300.000 domova uništeno ili oštećeno.

U eksploziji je poginulo preko 140 ljudi, a povređeno više od 5.000.

Video: Krvavi građani Bejruta trče ulicama nakon strašne eksplozije

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pro

    7. avgust 2020 | 13:15

    Citam redom i kontam pa ovakav scenario je imao Cernobil, znaci očekujemo seriji Bejrut uskoro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA