Preko milion Kineza živi pod zemljom: Tuneli izgrađeni u vreme Hladnog rata i danas su spas za neke

Izgradnja podzemnog grada pod nazivom "Dandžn" počela je 1969. godine kada je pretnja nuklearni ratom bila na vrhuncu

  • 6
Tuneli ispod Pekinga Foto: Profimedia/AFP

Preko milion ljudi živi u podzemnim tunelima u Kini 50 godina nakon što su izgrađeni kao sklonište tokom Hladnog rata. Radnici sa niskim primanjima sada zauzimaju ovaj prostor koji pokriva skoro 50 kvadratnih kilometara, piše Dejli mejl.

Izgradnja podzemnog grada pod nazivom "Dandžn" počela je 1969. godine kada je pretnja nuklearni ratom bila na vrhuncu.

Te godine je lider kineske Komunističke partije Mao Cedung naredio građanima "da iskopaju tunele, uskladište hranu i spreme se za rat".

Izgrađeno je 10.000 bunkera, a kada se nuklearna pretnja nije ostvarila, radnici i studenti su nastavili da žive u njima.

Uslovi života unutar bunkera su samo osnovni, uz mnogo buđi i ustajalog vazduha zbog nedostatka ventilacije.

Iako ima struje, vodovoda i kanalizacije, daleko je od bilo kakvog luksuza. Oni koji žive u bunkerima često dele spavaće sobe, spavaju u krevetima na sprat, a kuhinje i kupatila su prepuni i prljavi.

Tuneli ispod Pekinga Foto: Profimedia/AFP

Život u ovim podzemnim bunkerima je praktično nezakonit s obzirom na zakon vlasti Pekinga iz 2010. godine nakon što su postavljena pitanja bezbednosti.

Ipak, mnogi nastavljaju da naseljavaju ovaj prostor, a rast cena stanarine tera mnoge radnike koji ne rade u svom gradu da žive upravo u ovim tunelima.

- Dobro mi je ovde jer se bojim siromaštva. Mnoge moje kolege žive iznad zemlje, ali ja mislim da je to previše udobno, ovo mesto me tera da radim napornije - rekao je Cei Kuan koji živi u jednom podzemnom apartmanu za Al Džaziru.

Video: Prodaju poslednje Hitlerovo pismo a sve pare idu za borbu protiv koronavirusa

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radoslava

    7. avgust 2020 | 22:39

    Pa i mi u poslednjih 30 god. živimo pod zemljom ! Kako ko dođe na vlast samo nabaci još koju Lopatu ! Nikako da se iskopeljamo na površinu 😔

  • jovo

    7. avgust 2020 | 22:02

    Boze od ovih komunista sve je ocekivati.Enver Hodza u Albaniji napravio svugde bunker ako ih neko napadna.Samo sprdnja sa komunistima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA