Da li biste voleli školu od septembra kao u Italiji: Testerama dele klupe na pola

Socijalno distanciranje je od vitalnog značaja za ublažavanje širenja korona virusa, ali većina italijanskih škola i dalje koristi staromodne klupe u kojima sedi više učenika i kojima se štedi prostor u skučenim učionicama

  • 5
Učenici, osnovna škola, đaci

Foto: Shutterstock

Italija, prvi epicentar korona virusa izvan Kine, koristila je agresivan režim testiranja i mera zaštite kako bi sprečila drugi talas. Međutim, dok se deca širom zemlje spremaju za povratak u klupe, mnoge škole uzimaju stvari u svoje ruke - seku nameštaj.

Socijalno distanciranje je od vitalnog značaja za ublažavanje širenja korona virusa, ali većina italijanskih škola i dalje koristi staromodne klupe u kojima sedi više učenika i kojima se štedi prostor u skučenim učionicama, piše CNN.

Škole koje imaju stolove za po jednog učenika su retke, naoročito kada je reč o nižim razredima osnovne škole.

Italijansko ministardtvo obrazovanja raspisalo je evropski tender početkom jula za tri miliona stolova za jednu stolicu. Odluka o tome očekuje se uskoro, a dostava do 8. septembra, tako da škole mogu da sastave novi nameštaj do trenutka kad se učenici vrate u učionice sredinom meseca.

Ipak, mnogi okruzi su zabrinuti da novi stolovi neće stići na vreme, pa su spremni da preduzmu stvari u svoje ruke tako što je podeliti stare klupe - bukvalno, na pola.

- Plan je podeliti klupe testerom, ako su izrađene od drveta ili ih na bilo koji drugi način razdvojiti - rekao je Alfredo Kardinale, koji je zadužen za škole okruga Sicilije.

- Mogli bismo koristiti separatore, takođe od drveta, da izbegnemo kontakt, ali najbolje rešenje ostaje da podelimo klupe - dodao je.

Povratak učenika u školu vidi se kao kresudni korak napred za Italiju koja je do sada izbegla drugi talas virusa. To je bila prva evropska država koja se potpuno zatvorila.

Neke škole zatvorene su već 5. marta, a sve su zatvorene do 10. marta i samo je do sada najmlađoj deci dozvoljeno da se vrate.

Italijanska ministarka obrazovanja Lusija Azolina suočena je sa snažnim kritikama zbog postupanja sa ponovnim otvaranjem škola. Iako su one u nekim evropskim zemljama otvorene još 18. maja, ostale su pod ključem u Italiji.

U Italiji su otvorena pozorišta i teretane u julu, uz stroga pravila o socijalnoj distanci, ali su škole i dalje bile zatvorene.

Prema zvaničnom italijanskom planu, u učionicama će između dece biti minimum metar razmaka, nastavnici i đaci će nositi maske, a u situacijama kada je reč o starijim školama sa skučenim prostorom, ako postoje uslovi, učionice će biti izmeštene napolje, u parkove, muzeje, pozorišta.

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneža

    7. avgust 2020 | 16:30

    Moja neće ići nikako dok se u Srbiji ne uspostavi potpuni red što se zaraze tiče i dok se javnosti ne počnu iznositi tačni rezultati. Učiće od svoje kuće jer njihovo zdravlje mi je iznad svega a oni roditelji koji to ne zele pošto je njih manji broj neka se za njihovu decu u svakom gradu otvori po jedna Škola a ne da šire bolest mojoj deci i meni. Online nastava sve dok bude i jedan zarazeni. Italija je preduzela mnoge mere obavezan karantin, zatvorila granice itd itd tako da mi ne možemo gledati na njih jer se ovde za razliku od njih ne zna ni ko pije ni ko placa.

  • Vlada 011

    7. avgust 2020 | 16:58

    Moje dete nece ici.Necu da dozvolim da experimentisu jer ne znaju nista o virusu.

  • Ja

    7. avgust 2020 | 17:04

    Da li ste Vi svesni da stalni imunitet ne postoji.. Tako da ce uvek biti neko zarazen...Ljudi su obolevali po 2 puta 😏.. Vakcina nece stititi 100%..zivecemo sa koronom kao i sa gripom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA