Kritična naredna 72 sata: Glečer samo što se nije obrušio, 500.000 kubnih metara leda preti gradiću

Glečer se nalazi na visini od 2.600 metara nadmorske visine, u Alpama na granici s Francuskom

  • 2
Glečer na Mon Blanu

Foto: Tanjug/AP/Stefano Bertolino/LaPresse

Opasnost da se oko 500.000 metara kubnih leda, koji čine deo Mont Blana, sa italijanske strane glečera sruči na naseljena mesta koja su ispod planine i glečera, po rečima Stefano Miserokija, gradonačelnika Kurmajera poznatog turističkog mesta odakle se svake godine na TV Rai prenosi doček Nove Godine, preti narednih 72 sata.

On je još juče naredio evakuaciju naselja, stanovništva i turista, koji bi mogli biti na putu komada glecera koji se topi, prilazni putevi u dolini Val D''Aosta, su blokirani a ceste kontrolise policija, a na sajtu opstine Kurmajer objavljena je naredba o evakuaciji i zabrana kretanja putevima “do daljnjeg”.

Glečer se nalazi na visini od 2.600 metara nadmorske visine, u Alpama na granici s Francuskom.

"Večni led” se i ranijih godina topio, ali nikada kao ove, potvrđuju stručnjaci i kao uzrok navode “temperaturni šok”, brze promene temperature: hladno-vruće-hladno, sto ubrzava topljenje leda.

Situacija je pod kontrolom, glecer je stalno kontrolisan i laboratorijski nalazi kao i snimci sa visine pokazuju tacno linije komada leda koji se odvaja od maticnog glecera.

Merenja su potvrdila da je “u laganom pokretu” komad glečera velik kao fudbalsko igraliste napunjen snegom visine 80 metara, a po zapremini je velicine milanske katedrale Duomo.

Voda, odnsono reka koja se formira ispod glecera moze poslužiti kao “tobogan”, kažu stručnjaci.

Ukoliko se topljenje nastavi, stručnjaci ocenjuju da bi komad glecera mogao prouzrokovati ozbiljnu štetu.

Za sada se pomera polako, a ako se pokrene brzo mogao bi “da poput zimskih lavina snega prevali i dug put”, kaze direktor javnih radova u opstini Val D''Aosta, Valerio Segor.

Video: Ode još jedan glečer. Turisti oduševljeni dok se klimatolozi hvataju za glavu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA