≫ 

Eksploziju u Bejrutu izazvala raketa ili bomba? Libanci po prvi put kažu da je možda reč o napadu

Aun je zatražio od francuskog predsednika Emanuela Macrona da im pošalje fotografije eksplozije iz vazduha

  • 6
Bejrut, Liban, eksplozija Foto: Tanjug/AP

Inspektori istražuju mogućnost spoljašnjeg uticaja na eksploziju u Bejrutu, kaže predsednik Mišel Aun.

U eksploziji u luci u sredu poginulo je najmanje 137 osoba i povređeno više od 5.000 ljudi, a Aun je dodao da je nesreću mogla da izazove raketa ili bomba, javljaju svetski mediji.

Aun je zatražio od francuskog predsednika Emanuela Makrona da im pošalje fotografije eksplozije iz vazduha, a najavio je da će pozvati još neke zemlje da pomognu u utvrđivanju da li je razlog tragedije bio ili je reč o “nekom spoljašnjem faktoru”.

Ovo je prvi zvanični navod da uzrok tragedije nije eksplozija amonijum nitrata koji nije skladišten uz mere opreza.

Vlasti su do sada odbacivale ideju mogućeg “spoljašnjeg” faktora.

Neredi posle eksplozije

Libanske bezbednosne snage ispalile su suzavac na antivladine demonstrante u Bejrutu, koji su se okupili u četvrtak uveče, besni zbog rukovodstva zemlje nakon stravične eksplozije.

Libanski državni mediji preneli su da je nekoliko osoba povređeno tokom protesta, čiji učesnici su se okupili u blizini zgrade parlamenta.

Demonstranti su zapalili manji požari i kamenjem su gađali pripadnike bezbednosnih snaga, navodi novinska agencija NNA.

Šest godina niko nije slušao upozorenja o "plutajućoj bombi"

Nakon stravične eksplozije u Bejrutu stanovnici Libana su besni. Zvaničnici su priznali da su pre tragedije stizala višestruka upozorenja. Na njih, očigledno, niko nije obraćao pažnju.

Prema zvaničnim infomacijama, uzrok eksplozije je amonijum nitrat, koji je nekada opisan kao "plutajuća bomba" i smešten u luku 2014. godine. Pre samo šest meseci upozoreno je da "pošiljka" nije pomerena i da bi ona mogla da "raznese ceo Bejrut".

Nepažnja vlade je možda odigrala glavnu ulogu u najgoroj eksploziji u istoriji Bejruta i podstakla novi gnev prema libanskim političarima. Zemlja je, inače, već u velikoj finansijskoj krizi, a polovina zemlje potonulo je u siromaštvo.

Video: Sve se zatreslo, a onda je prokuljao dim: Građanin snimio trenutak praska u Bejrutu

(M. LJ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • фебо

    7. avgust 2020 | 19:47

    Мосад никад не спава,открили су где хизболах производи ракете

  • Arkticki krug

    7. avgust 2020 | 20:51

    Skinuli su oni namerno onog koji je resio da se bavi politikom , jak lik iz Montreala , odselio se tamo i tako to biva tamo.Znao sam tacno , pa jel su sa koliko eksploziva ubili bivseg Predsednika Rafika Haririja...Ko ne poznaje Lebanonce , nemoj ni da prica.Nema to veze sa Mosadom niti sa bilo cim drugim , to su njihove unutrasnje stvari i to traje hiljadama godina i nece se nikada promeniti. I bas da rokne kad je on tu sedeo , ma nije nikakva slucajnost....Prica za naivne i dokon narod.Cim sam cuo na CBC news znao sam o cemu se radi isto kao i ona novinarka na Malti, previse znas i previse se guras u nesto vrlo brzo ti podkresu krila.Politika je najgora i najpodlija stvar kojom covek moze da se bavi da neki monsteumi dodju do cilja ne biraju sredstva a vi mislite sta hocete, svako ina svoj sud o necemu.

  • 👩‍💻

    7. avgust 2020 | 19:46

    Nažalost, raketom ili bombom iz vazduha pogođeno skladište. Postoji snimak koji to jasno dokazuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA