Tramp ili Bajden - ko će pobediti na predsedničkim izborima 2020?

Dvojica američkih profesora došla su do različitih rezultata koristeći dve metode

  • 12
Donald Tramp, Džo Bajden

Foto-montaža: Tanjug/AP, Pixabay

U trci za predsednika SAD prema predviđanjima profesora Alena Lihtmana pobeđuje Džo Bajden, a prema metodologiji profesora Hemluta Norpota - Donald Tramp, piše Glas Amerike.

Na osnovu svojih modela za predviđanje oni su uspešno prognozirali pobednike ranijih izbora.

Profesor istorije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu Alen Lihtman prognozira da će pobediti Bajden. On koristi seriju od 13 "ključeva" u vidu pitanja sa odgovorima "tačno" i "netačno". Odgovor "tačno" donosi poen aktuelnom predsedniku a odgovor "netačno" - njegovom rivalu. Ključevi predviđaju da će kandidat sa najviše poena pobediti na izborima, a u ovom slučaju to je Bajden. Lihtman kaže da se njegova prognoza promenila posle pandemije i masovnih socijalnih nereda posle smrti Džordža Flojda u policijskom pritvoru u maju.

- U roku od samo nekoliko meseci, Donald Tramp i republikanci su od skoro sigurne pobede - gde su samo četiri ključa bili protiv njih - došli do predviđenog poraza sa sedam ključeva - jednim više nego što je potrebno da se prevdvidi njihov poraz - kaže američki profesor za Glas Amerike.

Džo Bajden

Džo Bajden / Foto: Tanjug/ AP

On dodaje da neće ponovo promeniti svoju prognozu ali da postoje dva faktora koja leže van domena ključeva: suzbijanje glasova i mešanje u izbore.

- Republikansku bazu čine stariji beli muškarci kao što sam ja - i to je deo izbornog tela koji se najviše smanjuje - kaže Lihtman koji je registrovani demokrata.

Lihtmana takođe brine intervencija stranih aktera tokom američkih izbora.

- Znamo da će se Rusi vratiti i možda još snažnije, jer su mnogo toga naučili od 2016 - kaže Lihtman i ističe da će Donald Tramp pozdraviti i iskoristiti svaku rusku intervenciju za koju misli da će mu pomoći da pobedi.

S druge strane, profesor političkih nauka na Univerzitetu države Njujork u Stoni Bruku, Helmut Norpot, je ubeđen da Tramp pobeđuje.

Norpot je zaljučio, koristeći metodologiju “primarni model” da predsednik ima 91 odsto šanse za reizbor, a Bajden devet odsto šanse za pobedu.

Norpotov primarni model koristi statističku reprezentaciju američkih predsedničkih trka sa jednom ključnom metrikom - značajem ranih predsedničkih primarnih izbora.

Donald Trump, Donald Tramp

Donald Tramp / Foto: Tanjug/AP

Norpot ne predviđa da li će Tramp osvojiti i najviše direktnih glasova ove godine ali predviđa da će dobiti 363 glasa a Bajden 175.

- Živimo u eri takozvane "kulture poništavanja", kada se ljudima sudi na društvenim medijima. Neki možda nisu spremni da priznaju da podržavaju Donalda Trampa jer se to mnogim ljudima ne bi dopalo - kaže on.

Norpot kaže da ni pandemija ni protesti "Životi crnaca su važni" imaju ikakav uticaj na njegovu projekciju i tvrdi da aktuelni predsednik sa izrazito boljim rezultatom na primarnim izborima od svog protivnika nikada nije izgubio izbore."

- Uklesano je u kamenu - kaže Norpot.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • +++BG

    9. avgust 2020 | 09:36

    BAJDEN JE ZLO VIDI MU SE PO FACI DEMON!!!

  • nikolas

    9. avgust 2020 | 08:59

    SIGURAN SAM U TRAMPOVU POBEDU!!!!

  • L

    9. avgust 2020 | 08:43

    Trump 2020 🇺🇸Trump 2020 🇺🇸Trump 2020 🇺🇸Trump 2020 🇺🇸 Trump je najbolji americki predsednik od Regana. Izbor je jednostavan predsednik koji kreira poslova ili dementni Bajden koji ne zna ni u kojoj se saveznoj drzavi nalazi? Zato, Trump!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA