Zemlja koja je 100 dana bez ijednog novog slučaja korona virusa

Stručnjaci ipak upozoravaju da treba biti na oprezu

  • 1
Novi Zeland koronavirus Foto: Tanjug/AP

Novi Zeland je saopštio kako 100 dana nije zabeležio nijedan slučaj lokalne transmisije korona virusa.

Od početka globalne pandemije korona virusa ranije ove godine, Novi Zeland je hvaljen kao primer kako se treba nositi sa smrtonosnom bolešću, sa 1.219 obolelih i 22 smrtna slučaja.

Uprkos tome što 100 dana nije zabeležen nijedan slučaj lokalnog prenosa, vodeći naučnik u zemlji upozorava na oprez.

Govoreći o rekordu, dr Ešli Blumfild upozorio je da bolest može da se vrati u svakom trenutku, kao što se pokazalo u drugim zemljama.

- Postizanje 100 dana bez prenosa u zajednici je značajan korak, međutim, kao što svi znamo, ne možemo da budemo zadovoljni. Videli smo u inostranstvu kako se virus brzo može ponovo pojaviti i proširiti na mestima gde je ranije bio pod kontrolom. Moramo biti spremni da brzo iskorenimo bilo koji budući slučaj na Novom Zelandu - rekao je u saopštenju.

Nakon što je u drugoj polovini marta dijagnostifikovano 100 osoba pozitivnih na korona virus, uvedene su striktne i oštre restriktivne mere zahvaljujući kojima je Novi Zeland uspeo da spreči širenje zaraze.

U poslednja tri meseca novi slučajevi korona virusa evidentirani su samo kod retkih putnika povratnika koji su još na granici upućivani u karantin.

- Zahvaljujući medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vođstvu uspeli smo da se odupremo opakoj bolesti. Pogledajte, gde god u svetu imate uspešnu borbu protiv epidemije, to je zahvaljujući toj kombinaciji - medicinske stručnosti i dobrog političkog vođstva - istakao je profesor Majkl Bejker, epidemiolog sa Univerziteta u Otagu.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern pokazala se kao dobar vođa u krizi, zbog čega je njena popularnost porasla tokom pandemije.

Stanovnici Novog Zelanda pohvalili su njeno vođstvo, a istraživanje pokazuje da je Ardern najpopularniji lider u poslednjem veku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misa

    9. avgust 2020 | 16:09

    Pa i Srbija bi bila. Kad ne bi testirala uopšte i kad bi krila podatke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA