Učenici strahuju od povratka u školske klupe: Za dve nedelje 97.000 dece obolelo od korone u SAD

Neke škole su nakon samo jedne sedmice rada morale da se vrate na onlajn nastavu, dok druge odlažu početak školske godine

  • 4
Merenje temperature, deca, škola, toplomer, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

U SAD je u poslednje dve sedmica jula čak 97.000 mališana obolelo od korona virusa. U izveštaju koji su objavili američka Akademija za pedijatriju i Udruženje dečijih bolnica, navodi se da je za te dve sedmice zabeležen porast broja obolelih među decom od čak 40 odsto.

Starosna dob obolelih mališana varira od države do države. Pojedine države decom smatraju sve do 14 godina starosti, dok u Alabami u decu ubrajaju i one koji imaju 24 godine. Zbog čitave situacije mnogi đaci strahuju od povratka u školske klupe, a mnogi roditelji se protive normalnom odvijanju nastave.

Naime, ovi podaci su objavljeni u jeku kampanje za povratak u škole, pošto zdravstveni zvaničnici pokušavaju da shvate efekte koje korona virus ima na decu, kao i kako deca utiču na prenos zaraze. Neke škole su već otvorile svoja vrata za mališane i učionice su pune, dok neke druge odlažu početak školske godine.

U jednoj srednjoj školi u Džordžiji, koja se našla na meti kritika nakon što je osvanula fotografija hodnika prepunog učenika bez maski, registrovano je devet slučajeva zaraze. U toj školi navode da je obolelo šest učenika i troje zaposlenih.

 

I dok neki američki političari, uključujući i predsednika Trampa, tvrde da virus ne predstavlja veliki rizik za decu, studije pokazuju da starija deca prenose virus isto koliko i odrasli. Druga studija pak pokazuje da deca uzrasta do pet godina u sebi sadrže veću količinu virusa nego odrasli, zbog čega je ranija teorija o transmisiji korone sada dovedena u pitanje.

Od maja je u SAD registrovano 86 smrtnih slučajeva među decom. Zabrinjava to što je prošle nedelje preminuo dečak (7) koji nije pokazivao nikakve simptome. On je postao najmlađa žrtva korone u Džordžiji. Početkom meseca u Floridi je preminulo dvoje tinejdžera čime je ta država do sada zabeležila sedam smrtnih slučajeva među maloletnicima.

Mnogi roditelji protiv vraćanja u škole

 

Zbog čitave situacije u SAD, koja broji pet miliona zaraženih i više od 162.000 preminulih, mnogi roditelji se protive povratku dece u škole. Smatraju da nastavu u učionici treba obustaviti sve dok se situacija u zemlji ne smiri.

Činjenica da od subote SAD na dnevnom nivou beleže više od 1.000 preminulih dodatno zabrinjava roditelje, a epidemiolozi upozoravaju mlade da moraju biti oprezni. Savetuju ih da izbegavaju već okupljanja i upozoravaju da se virus širi među mlađim stanovništvom.

Glavni američki epidemiolog dr Entoni Fauči apelovao je na mlade da se pridržavaju pravila, ističući da ne smeju da dozvole da budu "slaba karika u lancu zaraze"

- To je poruka koja mora da stigne do mladih. Očigledno je da ne rade ništa namerno i zlonamerno, ali ono što rade je nehotice - propagiraju izbijanje zaraze - rekao je Fauči.

Onlajn nastava, pa natrag u klupe

 

Mnoge škole zbog izbijanja zaraze se odlučuju za povratak na onlajn nastavu. Ipak, neke se nadaju da će već za par dana đaci ponovo biti u klupama. To je bar slučaj sa gorepomenutom srednjom školom u Džordžiji, koja je nakon devet potvrđenih slučajeva vratila decu kući, ali se još ne zna na koliko dugo.

- U ponedeljak i utorak će sigurno biti onlajn nastave, a u utorak uveče ćemo obavestiti roditelje da li će isti princip važiti i u sredu - saopštili su iz škole.

 

Oni su sa normalnom nastavom počeli 3. avgusta, a već u petak bili su prinuđeni da stave katanac na vrata, bar do sutra uveče, jer smatraju da će im detaljna dezinfekcija škole omogućiti da ponovo normalno rade. Svi roditelji su zamoljeni da prate stanje svoje dece i da ih testiraju ukoliko pokažu bilo kakve simptome.

Devojčica koja je objavila fotografiju prepunog školskog hodnika u kom niko maltene ne nosi masku kaže da se plaši povratka u školu.

- Brinem za sebe i za svoje drugare iz razreda. Svi se plašimo povratka, a uverena sam i da su naši profesori zabrinuti - rekla je Hana Voters za CNN.

Ona je rekla da ima želju da ide u školu i da ne želi državu u blokadi.

- Znam da mnogo ljudi nije uspelo da se snađe sa onlajn nastavom i da jednostavno ne nauče dovoljno. Ja prva želim povratak u normalu, ali ne ako nismo bebedni - rekla je Voters.

Video: Evo zašto je važno da se detetu meri temperatura svako jutro pre polaska u školu

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    10. avgust 2020 | 11:45

    Pazi sad ovo,kada trebaju da idu u školu plaše se korone a kada treba da skitaju ne nose sredstva za zaštitu i ničega se ne plaše.Šta je sa ovim narodom.

  • Seemcica

    10. avgust 2020 | 12:02

    Ni ja svoju decu koja su doduse u osnovnoj školi naj radije ne bi pustio dok se ovo malo ne smiri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA