≫ 

Lukašenko je ovako pobedio? Pojavio se video koji pokazuje navodno varanje na izborima

Nakon Lukašenkove ubedljive pobede nastao haos u Belorusiji

  • 15
Belorusija, izbori 2020 Foto: Tanjug/AP

Nakon što su objavljeni rezultati predsedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat, hiljade građana Belorusije izašlo je na ulice širom zemlje, a društvenim mrežama kruže snimci koji navodno ukazuju na to da su izbori pokradeni.

Naime, Lukašenko je osvojio uverljivu većinu glasova od 80,23 odsto, a njegova protivkandidatkinja Svetlana Tihanovskaja 9,9 odsto, zbog čega mnogi tvrde da su glasovi bili namešteni. Navodno su brojna izborna mesta bila zatvorena pre nego što su glasači stigli da glasaju, a na pojedinim su glasači uspeli da daju glas i pre nego što su biračka mesta otvorena.

Pojavio se i jedan snimak sa biračkog mesta na kom se vidi kako član izbornog štaba silazi niz merdevine s prozora drugog sprata s vrećom za koju se pretpostavlja da sadrži glasačke listiće.

- Izborno mesto 17 sovjetskog okruga Minska. Iz nekog razloga, članovi komisije silaze merdevinama kroz prozor drugog sprata s paketima koji sadrže nešto nalik na kutije. Ili papire. I sve je to pod budnim nadzorom policije - navodi se u opisu snimka koji se širi mrežama.

Policijske snage, ponekad i policijski kombiji kontrolisali su brojna biračka mesta. Nezavisna istraživanja pokazuju da je Tihanovskaja dobila 71 odsto glasova, dok je Lukašenko dobio samo 10 posto. Zasad se ne mogu proveriti podaci niti jedne strane.

Izbore u nedelju nije pratila OSCE jer nije pravovremeno primila poziv.

Video: Lukašenko nije hteo da bude pored Putina: Prošišao ruskog predsednika i stao kraj Tokajeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovo

    10. avgust 2020 | 12:55

    E moji komunisti briga vas za narodnu volju kad jednom uzjasete na vlas tesko vas oterati.Zato ste svugde i propali i odrzavate se samo muckama i strahovladom.Hvala ako objavite.

  • Imenjak

    10. avgust 2020 | 13:09

    Pa nece vecno ni ziveti samo se vidi koliko ja alav i bolestan vlasti oseca se bitnim svi smo smenjivi i zivot ide dalje posle nas kad se smeni ko ce ga spominjati ko coveka pljuvace bolesnika tuzno i zalosno sto ne osudjujemo bolesnika vladanje po cenu leseva i to od svog naroda

  • Milan

    10. avgust 2020 | 14:14

    Vidi se po komentarima u Srbiji nažalost još uvek ima zatrovanih komunizmom kletim. Ovaj ako je i 10 % dobio to je plafon a kamoli 80 %.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA