Bez vakcine protiv korone i u novembru? Optimistične najave političara demantuju stručnjaci

Tek je jedna američka kompanija ušla u treću fazu ispitivanja, koju ne može da završi pre kraja septembra

  • 2
Vakcina, doktor, pacijent, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Uprkos predviđanjima Donalda Trampa, SAD neće imati gotovu vakcinu protiv korona virusa do izbora, tačnije do novembra ove godine, tvrde stručnjaci.

Iako je Moderna počela 3. fazu kliničkih ispitivanja, male su šanse da će vakcina biti dostupna do kraja ove godine.

- Nema šanse, jednostavno nema šanse - kaže vakcionolog, dr Piter Hotez za CNN.

Podsetimo, Tramp je prošle nedelje rekao da je veoma optimističan da će vakcina stići do izbora u SAD, do 3. novembra.

- Verujem da ćemo imatu vakcinu do kraja godine, ali verujem da ćemo je imati do tog datuma, zaista verujem - rekao je Tramp u četvrtak.

Moderna je novu fazu ispitivanja počela 27. jula, na 30.000 ispitanika. Kako su saopštili iz te kompanije, nadaju se da će 3. fazu završiti do septembra.

- Moderna neće uspeti da ispita svih 30.000 slučajeva ako nastave tempom koji su imali u ove prve dve nedelje. Međutim, moguće je da će ubrzati proces - veruju stručnjaci.

Čak i da ubrzaju proces ispitivanja i ispune cilj koji su sebi zadali, teško da će vakcina moći da bude spremna u novembru, uvereni su stručnjaci.

- Jednostavno ne vidim način kako bi to bilo moguće - kaže dr Pol Ofit, vakcinolog dečje bolnice u Filadelfiji.

Kada Moderna uključi sve ispitanike i da im prvu dozu vakcine, moraju da čekaju 28 dana kako bi im dali drugu dozu. To znači da oni koji su primili vakcinu krajem septembra, drugu dozu ne mogu da dobiju pre kraja oktobra. Ofit kaže da potom moraju da čekaju dve sedmice da bi vakcina postala efikasna.

- Do tada su već prošli izbori - kaže dr Ofit.

Nakon toga ispitanici moraju da čekaju izvestan period kako bi se videlo ko će oboleti od Covida-19, a ko neće, pošto polovina ispitanika dobija pravu vakcinu, a pola placebo. Ni učesnici studije ni lekari ne znaju ko je dobio koju vakcinu. I dr Ofit i dr Hotez predviđaju da će rezultati studije Moderne biti gotovi tek u prvoj polovini 2021. godine i to najranije.

- Možda ćemo da dana inauguracije imati čistiju sliku o tome da li vakcina ima neki učinak ili ne, kao i da li je bezbedna - tvrdi Hotez.

U Institutu za javno zdravlje, koje sarađuje sa Modernom na izradi vakcine protiv korona virusa kažu da ne mogu da komentarišu da li je realno da svi ispitanici prime prvu dozu do kraja septembra, ali se nadaju da će brojke u narednim nedeljama biti bolje nego u prve dve nedelje ispitivanja.

Treba napomenuti i da je Pfizer započeo drugu od tri faze ispitivanja takođe 27. jula. Oni se nadaju da će ispitivanje završiti do početka septembra. Ipak, nisu istakli da li će do tada ispitanici primiti jednu ili dve doze vakcine.

Direktor Pfizera Albert Burla je rekao da je dozu već primilo 2.000 ljudi i da se nada da će do početka oktobra Pfizer imati jasnu sliku da li je vakcina efikasna ili ne, kako bi krenuli u dalji proces pred Agencijom za lekove. Nakon toga će, kako se nada, dobiti dozvolu koja će omogućiti serijsku proizvodnju i distribuciju vakcina.

Doktori Ofit i Hotez smatraju da su predviđanja Pfizera, baš kao i Moderne nerealna i ističu da je potrebno da svi isprate isti princip testiranja, što znači da do novembra neće biti moguće da vakcine krene u serijsku proizvodnju.

Video: Ko mora da primi vakcinu protiv gripa i zašto je to važno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    10. avgust 2020 | 15:21

    Ne žurite s vakcinom,mislim da većina Srba nije ni rada da je primi,za eksperimente postoje beli miševi!

  • Sale71

    10. avgust 2020 | 15:21

    Ne žurite s vakcinom,mislim da većina Srba nije ni rada da je primi,za eksperimente postoje beli miševi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA