≫ 

Iran ugasio list koji je objavio izjavu eksperta o koroni: Epidemiolog tvrdio da vlasti lažu

Dnevnik je u nedelju objavio izjavu Mahbobfara, koji je rekao da je radio u vladinoj kampanji protiv korona virusa, da bi stvarni broj slučajeva i preminulih od korona virusa u Iranu mogao biti 20 puta veći od broja koji je prijavilo Ministarstvo zdravlja

  • 0
Iran korona virus Foto: Tanjug/AP

Iranske vlasti su danas ugasile dnevnik "Džahane Sanat" nakon što je objavio izjavu epidemiologa Mohamada Reze Mahbobfara da zvanične brojke o slučajevima korona virusa i smrtnim slučajevima u zemlji predstavljaju samo pet procenata stvarnih brojki, što je negiralo iransko Ministarstvo zdravlja.

Glavni urednik "Džahane Sanata", Mohamad Reza Sadi, izjavio je zvaničnoj novinskoj agenciji IRNA da su vlasti zatvorile njegov list, koji je počeo da izlazi 2004. godine i koji se uglavnom fokusirao na poslovne vesti, preneo je Rojters.

Dnevnik je u nedelju objavio izjavu Mahbobfara, koji je rekao da je radio u vladinoj kampanji protiv korona virusa, da bi stvarni broj slučajeva i preminulih od korona virusa u Iranu mogao biti 20 puta veći od broja koji je prijavilo Ministarstvo zdravlja.

On je naveo da je korona virus otkriven u Iranu mesec dana ranije u odnosu na 19. februar, kada su vlasti objavile prvi slučaj, kao i da je to sakrivano od javnosti do trenutka posle obeležavanja godišnjice Islamske revolucije iz 1979. i parlamentarnih izbora.

Portparolka Ministarstva zdravlja Sima Sadat Lari odbacila je navode i rekla da Mahbobfar nije učestvovao u vladinoj kampanji protiv korona virusa.

Ona je istakla da je Ministarstvo objavljivalo podatke na transparentan način.

- Ministarstvo zdravlja nije političko telo i zdravlje ljudi je njegov glavni prioritet - rekla je Larijeva.

Iransko Ministarstvo zdrvalja je saopštilo da je u Iranu registrovano gotovo 330.000 slučajeva korona virusa i 18.616 preminulih, među kojima je 189 smrtnih slučajeva u protekla 24 časa.

Video: Dr Stevanović o opštem stanju: Manji broj zaraženih, ali opet više obolevaju stariji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA