Tragedija mogla da bude sprečena: Saznala se uznemirujuća istina o eksploziji u Bejrutu

Pismo je u kabinete premijera i predsednika navodno poslato 20. jula

  • 1

Pripadnici bezbednosnih službi u Libanu upozorili su u julu premijera i predsednika države da 2.750 tona amonijum-nitrata koji su skladišteni u luci u Bejrutu predstavljaju sigurnosni rizik i mogu da unište glavni grad u slučaju eksplozije, javlja Reuters.

Nešto više od dve nedelje kasnije, 4. avgusta, eksplozija se i dogodila, a u njoj je poginulo više od 220 ljudi, dok se 110 građana i dalje vode kao nestali.

Više od 6.000 stanovnika je povređeno, domove je izgubilo više od 300.000 ljudi, a ukupna šteta procenjuje se na oko 15 milijardi dolara.

Reuters je imao uvid u izveštaj Glavne uprave državne sigurnosti o događajima koji su doveli do eksplozije, a u kojem je pažnja skrenuta i na pismo, upućeno 20. jula predsedniku Mišelu Aounu i premijeru Hasanu Diabu.

Iako sadržaj pisma nije bio u izveštaju, visoki libanski sigurnosni zvaničnik je za tu novinsku agenciju rekao da su u pismu sažeti nalazi sudske istrage pokrenute u januaru, kojom je zaključeno da je hemikalije potrebno odmah osigurati.

Izveštaj o državnoj sigurnosti, koje je potvrdilo slanje pisma predsedniku i premijeru Libana, prethodno nije objavljeno.

- Postojala je opasnost da ovaj materijal, u slučaju krađe, bude iskorišćen u terorističkom napadu - rekao je službenik Reutersu.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, učestvovao je u pisanju tog pisma i kaže da je vlasti upozorio da bi eventualna eksplozija mogla da uništi Bejrut.

Reuters nije mogao samostalno da potvrdi sadržaj tog pisma, a kabineti premijera i predsednika nisu odgovorili na zahteve za komentar oko tog dokumenta.

Podsetimo, vlada Libana sinoć je podnela ostavku, a premijer Hasan Diab je za to okrivio "endemsku korupciju" u zemlji.

Diab je osudio korupciju koja je, prema njegovom mišljenju, dovela zemlju do "ovog potresa sa svim humanitarnim, socijalnim i ekonomskim posledicama".

Video: Ogromna eksplozija zatresla prestonicu Libana: Vatra i dim kuljaju ulicama Bejruta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA