≫ 

Grčka ušla u 2. talas korone, zaraza u omiljenom srpskom letovalištu: Evropa uvodi nove mere

Nekoliko evropskih zemalja suočava se sa porastom broja obolelih nakon ublažavanja restrikcija i izlaženja iz blokade

  • 1
Korona virus, 2 talas, drugi talas Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Grčka je formalno u drugom talasu korona virusa, maske za lice postale su obavezne u više od 100 ulica i turističkih oblasti u Parizu, a nova žarišta podižu uzbunu u Italiji i Španiji dok broj obolelih nastavlja da raste širom Evrope.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti pozvao je zemlje članice, koje se suočavaju sa porastom obolelih, da ponovo uvedu mere kontrole, upozoravajući na "istinski preporod" u nekoliko zemalja i na "rizik od dalje eskalacije" širom kontinenta.

Dalje se dodaje da vlade u Zapadnoj Evropi moraju da reaguju brzo kako bi sprečile da dođe do novih eksplozija zaraze.

Nekoliko evropskih zemalja suočava se sa porastom broja obolelih nakon ublažavanja restrikcija i izlaženja iz blokade.

Najveći dnevni porast obolelih u Grčkoj

U većini brojevi ostaju niži nego tokom marta i aprila, ali Grčka je zabeležila 203 infekcije u nedelju, najveći broj od početka pandemije.

Gkikas Magiorkinis, profesor higijene i epidemiologije na Atinskom univerzitetu i jedan od najboljih stručnjaka za zarazne bolesti u zemlji, rekao je da je Grčka dostigla kritični trenutak u svojoj sposobnosti da obuzda dalje širenje virusa.

- Možemo da kažemo da je Grčka formalno ušla u drugi talas epidemije. Ovo je tačka na kojoj možemo da pobedimo ili izgubimo bitku - rekao je on, dodajući da slučajevi mogu da porastu i do 350 dnevno, ukoliko se nastavi dramatično povećanje.

- Ukoliko se ne promeni trend koji primećujemo, verovatno ćemo predložiti dodatne mere koje smo videli u Porosu - rekao je govoreći o ostrvu na kojem je porast slučajeva krajem prošle sedmice naterao vlasti da najave neviđeni napad, uključujući zatvaranje klubova, barova i restorana od 23 sata.

Grčki ministar zdravlja Vasilis Kikilias rekao je da prenošenje virusa "opasno raste" i nagovestio je da će verovatno biti najavljene dalje mere suzbijanja.

Zemlju je najviše brinuo "stepen do kojeg ova epidemija može razvući bilo koji zdravstveni sistem".

- Nijedan zdravstveni sistem, nigde u svetu, ne može efikasno da se izbori sa potpunim porastom epidemije - istakao je ministar.

Iako je turizam delimično kriv, Magiorkinis je nedavni porast slučajeva u Grčkoj pripisao uglavnom nepoštovanju higijenskih protokola od strane Grka, posebno mlađih generacija koje su poslednjih nedelja poplavile barove i plaže.

Novo žarište - Halkidiki

Jedno od novih žarišta u Grčkoj jeste i Halkidiki, omiljeno letovalište Srba. U nedelju je tamo zabeleženo 50 novoobolelih.

Radi se o tome da je svih 50 novozaraženih na ovom popularnom poluostrvu na severu Grčke zaposleno u istoj fabrici za preradu maslina. Kako izveštavaju lokalni mediji, svi radnici, njih 300, testirani su čim su otkrivena prva dva slučaja. Ova dva radnika za koje se ispostavilo da su zaraženi korona virusom, pre dve nedelje su se vratila iz Albanije, nakon čega su se osećali loše, te su stoga i testirani.

Svi zaraženi radnici imaju blage simptome ili su asimptomatski i kod kuće su u samoizolaciji.

Granice ostale zatvorene za Srbe

Iako su se Srbi nadali da će Grčka u avgustu otvoriti granice, to se nije desilo, a zemlja uvodi i neke nove mere.

Grčka Halkidiki foto: pixabay.com

Negativan test biće neophodan za putnike iz Švedske, Belgije, Holandije, Španije, Češke, ali i za grčke državljane i one sa grčkom vizom koji ulaze preko Promahonasa.

U mnogim regijama, među kojima je i Halkidiki, barovi i restorani biće zatvoreni u periodu od ponoći do 7 ujutru.

Italija, Španija, Francuska - postoje li razlozi za zabrinutost?

Oni koji su se vratili sa odmora sa Ibice, Malte, Hrvatske i Krfa identifikovani su kao jedan od razloga za porast infekcije u Italiji, gde je u petak zabeleženo 552 slučaja, porast od 38 posto u odnosu na dan ranije. U nedelju je bilo 463 novih slučaja, a u ponedeljak 259.

Kako prenose mediji, došlo je do porasta obolelih kod onih ispod 18 godina.

Nova žarišta u severoistočnoj Španiji nastavljaju da brinu. Katalonija je prijavila 863 nova slučaja i pet smrti za 24 sata, a Aragon 633.

Novi slučajevi prijavljeni su u Marbelji, a fudbalski tim Atletiko Madrid, koji treba da putuje u Lisabon na meč Lige šampiona, prijavio je dva nova slučaja.

Uprkos nedavnom porastu infekcija u Španiji, direktorka SZO-a za javno zdravlje i životnu sredinu, Marija Neira, rekla je da će novo nacionalno zaključavanje biti opravdano samo "veoma alarmantnim" epidemiološkim scenarijem za koji je rekla da "jednostavno ne postoji".

I u Francuskoj preduzimaju mere opreza. Odluka obaveznog nošenja maski u Parizu odnosi se na sve starije od 11 godina i pokriva mesta na kojima je fizičko distanciranje teško, uključujući pijace na otvorenom, šoping ulice i područja sa velikim brojem kafića i barova.

Ovo se odnosi i na najprometnije bulevare i šetališta u gradu, pored Sene i kanala Sent Martin, kao i Monmartr, gde je uveče i tokom vikenda veliki broj ljudi.

Sa druge strane, zone oko Ajfelove kule i Šanzelizea nisu uključene.

I nekoliko drugih fracuskih gradova, uključujući Nicu i Lil, usvojili su slične mere proteklih dana dok korona virus nastavlja da se širi.

Francuska je prijavila 2.288 infekcija za 24 sata u petak i još 785 u ponedeljak, čime je broj novih slučajeva za nedelju dana skočio na 10.800.

Video: Ušli smo u crvenu zonu kovid bolnice: Virus nije izmišljen i ova odela ne oblačimo bez razloga

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žorž Vea011

    11. avgust 2020 | 13:42

    Pa rekli su da su Srbi najveci problem zbog situacije ....ali ne i Englezi,Nemci i ostali ....evo Srba nema vec mesec dana a brojevi rastu ....bas se pitam sta je istina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA