Rusi vode u trci oko vakcine: Tramp se hvalio, Putin je prvi registrovao - ali da li je sigurna?

Rusija je 3. fazu ispitivanja započela prošle nedelje, a u njoj učestvuje na hiljade volontera. Sa druge strane, stručnjaci u SAD ne veruju da će vakcina stići pre kraja godine

  • 57
Donald Tramp, Vladimir Putin, vakcina

Foto: Tanjug/AP

Otkako je počela pandemija korona virusa, zemlje se utrkuju koja će prva imati vakcinu protiv nove bolesti. Kao i na svakom drugom polju, dve zemlje su bile najviše takmičarski nastrojene - SAD i Rusija. I dok se američki predsednik Donald Tramp na sva zvona hvalio kako će oni prvi imati vakcinu, ruski predsednik Vladimir Putin najavio ju je i isporučio u roku koji su predvideli. Iako su je registrovali prvi, postoji zabrinutost o njenoj bezbednosti.

Ruski zvaničnici su još krajem jula najavili da Rusija planira da bude prva na svetu koja će odobriti vakcinu protiv korona virusa. Kako su tada rekli, plan je da ona bude odobrena 10. avgusta ili ranije - stigla je dan kasnije, 11. avgusta.

Sa tom najavom došla je i zabrinutost o njenoj bezbednosti. Naime, u to vreme Rusija je tek završavala drugu fazu ispitivanja, dok su neke globalne vakcine bile već u trećoj.

Kako su tada rekli ruski zvaničnici, plan je bio da se druga faza završi do 3. avgusta, a zatim da se sprovede treća faza ispitivanja paralelno sa vakcinacijom medicinskih radnika.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je saopštio da je Rusija registrovala prvu vakcinu protiv korona virusa, dodavši da je ona efikasna u formiranju imuniteta protiv smrtonosnog patogena koji se raširio globalno.

Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

- Koliko znam, jutros je, prvi put u svetu, registrovana vakcina protiv virusa korona - rekao je Putin.

Vakcinu su razvili istraživački institut Gamaleja i Ministarstvo odbrane Rusije. Sa kliničkim ispitivanjima počelo se 18. juna i svih 38 dobrovoljaca je razvilo imunitet.

Putin insistira na tome da vakcina u Rusiji bude dobrovoljna i da niko ne sme da bude primoran da je primi. Takođe je otkrio i da je jedna njegova ćerka vakcinisana.

On je rekao da je njegova ćerka imala blagu temperaturu nakon primanja vakcine, ali da je ona brzo nestala.

- Jedna od mojih ćerki dobila je vakcinu, učestvovala je u eksperimentu. Posle prve vakcinacije, imala je temperaturu 38, sledećeg dana - 37 i to je bilo sve - rekao je ruski predsednik.

Prošle nedelje ministar zdravlja Rusije rekao je da su završena klinička ispitivanja vakcine. Očekuje se da masovna produkcija vakcine počne u septembru, a masovna vakcinacija u oktobru.

Međutim, i dalje postoji zabrinutost oko njene bezbednosti. Tako je u ponedeljak Asocijacija za klinička ispitivanja (ACTO) koja predstavlja organizacije koje sprovode multinacionalna klinička ispitivanja u Rusiji, zatražila dodatne testove pre registracije.

korona virus, koronavirus, vakcina, testiranje tajland

Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, zvaničnici kažu da je "nekoliko stotina dobrovoljaca vakcinisano ovom vakcinom i nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija".

Istraživački institut Gamaleja je treću fazu ispitivanja vakcine počeo prošle nedelje, a uključivaće hiljade volontera.

Putin pretekao Trampa

 

Sve ovo vreme američki predsednik Donald Tramp govori kako će SAD prve imati vakcinu, da će ona verovatno stići i pre izbora u novembru, iako ga zdravstveni stručnjaci demantuju.

Iako je Moderna počela 3. fazu kliničkih ispitivanja, male su šanse da će vakcina biti dostupna do kraja ove godine.

Tramp je na primer prošle nedelje  rekao da je veoma optimističan da će vakcina stići do izbora u SAD, do 3. novembra.

Verujem da ćemo imatu vakcinu do kraja godine, ali verujem da ćemo je imati do tog datuma, zaista verujem - rekao je Tramp u četvrtak.

Moderna je novu fazu ispitivanja počela 27. jula, na 30.000 ispitanika. Kako su saopštili iz te kompanije, nadaju se da će 3. fazu završiti do septembra.

Moderna neće uspeti da ispita svih 30.000 slučajeva ako nastave tempom koji su imali u ove prve dve nedelje. Međutim, moguće je da će ubrzati proces - veruju stručnjaci.

Čak i da ubrzaju proces ispitivanja i ispune cilj koji su sebi zadali, teško da će vakcina moći da bude spremna u novembru, uvereni su stručnjaci.

- Jednostavno ne vidim način kako bi to bilo moguće - kaže dr Pol Ofit, vakcinolog dečje bolnice u Filadelfiji.

Iako je ovo ubrzalo razvojni proces, američki i evropski regulatori zahtevaju kompletan test bezbednosti i efikasnosti vakcine.

Kada Moderna uključi sve ispitanike i da im prvu dozu vakcine, moraju da čekaju 28 dana kako bi im dali drugu dozu. To znači da oni koji su primili vakcinu krajem septembra, drugu dozu ne mogu da dobiju pre kraja oktobra. Ofit kaže da potom moraju da čekaju dve sedmice da bi vakcina postala efikasna.

- Do tada su već prošli izbori - kaže dr Ofit.

Stručnjaci predviđaju da će rezultati studije Moderne biti gotovi tek u prvoj polovini 2021. godine i to najranije.

SZO pozvala na oprez oko ruske vakcine

 

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je prošle nedelje Rusiju da sledi međunarodne smernice u proizvodnji vakcine protiv Covida-19, nakon što je ta zemlja rekla da će početi s vakcinisanjem stanovništva protiv korona virusa u oktobru.

- Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je naravno izvanredna novost - rekao je portparol SZO Kristijan Lindmajer novinarima.

- Ali između pronalaska ili indicija da se poseduje vakcina koja deluje, i vakcine koja je prošla sve faze je velika razlika - dodao je.

Ruska vakcina nije na SZO-ovoj listi od šest vakcina koje su došle do treće faze kliničkih ispitivanja.

Ruske zdravstvene vlasti objavile su pre dve nedelje da se pripremaju da počnu masovno vakcinisanje protiv koronavirusa u oktobru.

Video: Kako će izabrati pravu vakcinu koja treba da se nabavi za građane Srbije

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    11. avgust 2020 | 21:49

    Prvo ne znamo šta nas napada a već vakcina , protiv čega ?

  • Sam

    11. avgust 2020 | 23:10

    Sve što je brzo,to je i kuso....Pa nisu ni virus izolovali,a već našli vakcinu....Meni je ovo hit glupost!

  • sergej

    11. avgust 2020 | 23:12

    bravo rusi!pa ko ce prvi nego sloveni!od struje i nikole tesle pa rusi(sovjetski savez)sputnjik prvi satelit..prvi u orbiti..sve najvaznije stvari za civilizaciju su sloveni izmislili!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA