“Rusi rade eksperiment na narodu”: Zapadni naučnici kritikuju rusku vakcinu, SZO ne zna dovoljno

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio ranije danas da je registrovana prva vakcina protiv korona virusa nakon dvomesečnog testiranja na ljudima

  • 26
Vakcina, Rusija, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija nije dobila dovoljno informacija o ruskoj vakcini protiv korona virusa kako bi mogla da proceni, izjavio je danas pomoćnik direktora Panameričke zdravstvene organizacije Žarbes Barbosa.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio ranije danas da je registrovana prva vakcina protiv korona virusa nakon dvomesečnog testiranja na ljudima.

Na pitanje o planovima za proizvodnju potencijalne vakcine u Brazilu, Barbosa je rekao da to ne treba raditi dok se ne završe druga ili treća faze isptiivanja kako bi se garantovala njena bezbednost i efikasnost, prenosi Rojters.

- Svaki proizvođač vakcine mora da poštuje ovu proceduru koja garantuje da je ona bezbedna i ima preporuku SZO - rekao je Barbosa na virtuelnoj konferenciji u Vašingtonu.

Eksperiment na velikoj populaciji

 

Vest da je Rusija prva registrovala vakcinu protiv novog virusa korona preneli su svi svetski i regionalni mediji i izazvala uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje, koji kažu da je teško verovati u vakcinu za koju nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.

Odlučna da bude prva u svetskoj trci u razvoju vakcine protiv pandemijske bolesti covid-19, Rusija tek treba da sprovede kliničko ispitivanje širokih razmera koje će rezultirati podacima o tome deluje li - a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, "lakomisleni" potez, prenela je Hina.

- Rusija zapravo provodi eksperiment na nivou velike populacije - kaže Ajfer Ali, specijalista za ispitivanja lekova u britanskoj “Warwick Business School”.

Ona kaže da takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave vakcine neće otkriti. A one, iako verovatno retke, mogle bi biti teške, upozorava ona.

“Blesava odluka”

 

Fransoa Baloks, stručnjak genetskog instituta pri Universitetskom koledžu u Londonu, kaže da je to "lakomislena i blesava odluka".

- Masovno vakcinisanje sa neprimereno testiranom vakcinom je neetično - kaže on i dodaje da "bilo koji problem s ruskim programom vakcinisanja bi bio poguban i s negativnim učincima na zdravlje, a i zbog toga što bi odložio prihvatanje vakcine u populaciji".

Njegove reči potvrđuje i Deni Altman, profesor imunologije na Imperial koledžu u Londonu, koji kaže da bi kolateralna šteta primene vakcinne za koje se ne zna je li sigurno i efikasno bilo "nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema".

Tri kompanije blizu vakcine

 

U ovom trenutku desetak proizvođača lekova širom sveta, koji razvijaju vakcinu, provodi ispitivanja mogućih vakcina na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetine hilljada dobrovoljaca.

Nekoliko njih, koji su najviše odmakle kompanije kao što su Modern, Pfizer i AstraZeneca, nadaju se da će do kraja godine znati da li su njihove vakcine sigurne.

Svi će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti vakcine, koje će podneti nadležnim telima u SAD, Evropi i drugđe na proveru.

Rusko je ministarstvo zdravlja odobrenje izdalo pre takvih ispitivanja koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju hiljade ispitanika.

Takva ispitivanja smatraju se neophodnim preduslovom za dobijanje odobrenja za stavljanje u promet vakcine.

Nemački lekar kritikuje ruski potez

 

Peter Kremsner, stručnjak nemačke univerzitetske bolnice u Tubingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju vakcine “CureVac”, kaže da je ruski potez bezobziran.

- Normalno da je potrebno testirati veliki broj ljudi pre odobravanja vakcine - kaže on i ističe da misli da je “bezobzirno to učiniti ako nisu testirani mnogi ljudi."

Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskoj vakcini ukljucujući kako je napravljena i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i može li sprečiti infekciju COVID-19 ostavlja u mraku naučnike, zdravstvene vlasti i javnost.

- Nemoguće je znati je li ruska vakcina efikasna bez podnošenja naučnih podataka na analizu - kaže Kejt Nejl, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom univerzitetu u Notingemu.

Video: Rusija registrovala vakcinu protiv korona virusa, dozu primila i Putinova ćerka

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obilic

    11. avgust 2020 | 20:38

    Svaka čast braco

  • Moca

    11. avgust 2020 | 20:46

    Šta se pecaju, jel niko nije pročitao da su još pre 3 meseca ispitivali vakcinu na desetine hiljada pripadnika vojske, oružanih snaga i policije, tako da polako sa napadima. Zar stvarno mislite da bi tako velika sila radila nešto protiv svog naroda koji joj podršku sa 70-80 % stanovništva ovoj vlasti.

  • Bole

    11. avgust 2020 | 20:52

    Kritikuju lopine koji su ovaj virus i zakuhali, da su kauboji izbacili vakcinu tad nebi nista rekli. Navikli narodi bit marionete i poslusnici kao u vreme fasiste hitlera. Bravo Rusi, samo napred sa tehnikom i izumima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA