Majke u Italiji protiv onlajn nastave, trećina planira da da otkaz

Za vreme karantina majke su dnevno posvećivale deci u proseku četiri sata, radile dva posla paralelno

  • 4
Škola korona virus, koronavirus, kovid, učionice, učionica, maska

Foto: Tanjug/AP

Ukoliko u novoj školskoj godini nastava bude onlajn zbog korona virusa, jedna trećina italijanskih majki je spremna da ostavi posao, a čak 65 odsto je izjavilo da nastava na daljinu nije kompatibilna sa poslovnim obavezama žene.

Ovo su podaci istraživanja koje je sprovela profesorka Univerziteta “Biccoca” (Bicoča) iz Milana Džulija Pastori, anketirajući 7.000 porodica.

Podaci pokazuju, prema tumačenju istraživača, da je italijanska porodica tradicionalna i da većina veruje “da je posao žene/majke da se bave decom”, a čak 95 odsto anketiranih je reklo da su u vreme pandemije i onlajn nastave upravo majke radile na daljinu svoj posao i pomagale deci.

Za vreme karantina majke su dnevno posvećivale deci u proseku četiri sata, praktično su radile dva posla paralelno, svoj i onaj kao vaspitača, ističe autor istraživanja profesorka Pastori.

Majke koje su učestvovale u studiju opisale su nastavu na daljinu kao ružnu, neefikasnu, neugodnu, nepodnošljivu i da demotiviše njihovu decu, odnosno đake.

Neke anketirane majke su rekle da rad od kuće i onlajn nastava briše razliku između privatnog i profesionalnog i da ne postoji radno vreme, a neke su izjavile da su imale problema da “drže na okupu celu porodiocu”, i sve “poput apela za pomoć tvrde da onlajn nastava ne može da bude jedina mogućnost”, navodi autorka istraživanja.

Roditelji su zabrinuti kako će se odvijati naredna školska godina. Takođe, pitaju se da li će u školama moći da se poštuje distanca i primenjivati neophodne mere higijene, kao i da li su školski prostori na odgovarajućem nivou.

Prof. Pastori podseća da su strani studenti koji su dosli da studiraju u Italiji u prethodnom istraživanju rekli kako su “šokirani da jedna zemlja lepa kao Italija ima tako ružne, male, dosadne i prljave škole”.

- Treba imati u vidu činjenicu da su deca vanredno stganje i onlajn nastavu doživela loše, da su pokazivala slabu koncentraciju, dosadu i melanholiju, kao da su i u tim situacijama u pomoć priskakale majke koje su glumile improvizovane psihologe i pedagoge - upozorava Pastori.

Video: Šarčević: U učionici 15 đaka, maske obavezne, moguća suspenzija dece

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    11. avgust 2020 | 23:56

    Ma da pricam ti pricu gde gledamo sta se radi u Drzavi u kojoj su na snazi najostrije mere od obaveznog karantina pri ulaska stranih drzavljanja itd dok se kod nas ne zna ni ko pije ni ko placa sto se ulaska tice pa bi mi da radimo isto. Moze ali sa mojom decom ne jer oni nece biti eksperimentalne mete.

  • montenegringo

    12. avgust 2020 | 00:43

    Posvecivale su 4 sata dnevno svojoj djeci?? To su majke koje radjaju djecu da ih drugi cuvaju, vise velike kuce, auta i 1000 € mobilni telefon nisu bitni vazno biti tu za porodicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA