≫ 

Haos u Minsku 3. dan zaredom: Policija šok-bombama i gumenim mecima protiv demonstranata

U poslednjih 24 sata uhapšeno je preko 2.000 osoba

  • 9

Protesti u Minsku i drugim delovima Belorusije održavaju se treći dan zaredom, a demonstranti su izašli na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo zato što je predsednik Aleksandar Lukašenko izabrana po šesti put na tu funkciju.

Kako navodi Sputnjik, okršaji policije i demonstranata su žestoki, a prema pisanju medija organi reda su koristili vodene topove, šok-bombe i gumene metke kako bi rasterale okupljene građane. Demonstranti su uzvratili ispaljujući na pripadnike organa reda pirotehnička sredstva.

Ministarstvu unutrašnjih poslova Belorusije objavilo je da je u poslednjih 24 sata uhapšeno više od 2.000 osoba.

Nezadovoljstvo građana kulminiralo je posle objavljivanja zvaničnih rezultata nedavno završenih predsedničkih izbora, po kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova, dok je njegov rival Svetlana Tihanoskaja uzela nešto preko 10 odsto. Tihanovskaja je odbila da prizna rezultate i tvrdila je da je ona pobedila na izborima sa osvojenih 70 do 80 odsto glasova.

U međuvremenu, Tihanovskaja je napustila zemlju i otišla u Litvaniju, a odluku je objasnila time da je zabrinuta za bezbednost svoje porodice.

- Mislila sam da me je cela ova kampanja jako očvrsnula i dala mi toliko snage da bih mogla sve da izdržim. Ali verovatno sam ostala slaba žena kakva sam prvobitno bila. Donela sam veoma tešku odluku za sebe - rekla je Tihanovskaja u video snimku objavljenom na njenom Tviter nalogu.

Ona je navela da je odluku donela apsolutno sama i da ni prijatelji, ni rođaci, ni štab, ni njen suprug Sergej jednostavno nisu mogli na bilo koji način da utiču na nju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    11. avgust 2020 | 23:38

    Подршка Лукашенку ако реши проблем демонстрација биће први за сада на свету које спречио англосаксонску обојену револуцију

  • pero

    11. avgust 2020 | 23:01

    Moj Lukasenko dzaba ti tvojih ukradenih 80% glasova narod nije lud 26 gidina ih terorises i mislis sa policijom ces ih zastrasiti.Narod je zeljan slobode pa neka jedan puta na dan jede doste mu vise jednoumlja

  • PRC

    12. avgust 2020 | 04:15

    Udri zapadne plaćenike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA