≫ 

Stručnjaci o ruskom "Sputnjiku V": To je više Molotovljev koktel, nego vakcina

Zdravstveni stručnjaci zabrinuti su zbog brzine razvoja ruske vakcine, dok je SZO rekla kako nema dovoljno informacija o njoj

  • 27
Rusija, vakcina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U globalnoj trci za vakcinom protiv korona virusa, ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je u utorak da je njegova zemlja jedan korak ispred.

Rusija je objavila da je lokalno razvijena vakcina dobila regulatorno odobrenje i da bi mogla biti dostupna javnosti u narednim mesecima.

Putin je rekao da je vakcina prošla kroz sve neophodne bezbednosne testove, međutim zdravstveni stručnjaci zabrinuti su zbog brzine njenog razvoja.

Bivši saradnik Uprave za hranu i lekove (FDA) Piter Pits izrazio je sumnju u rusko saopštenje u razgovoru sa Euronews.

- Nema podataka, nema transparentnosti, nema FDA u Rusiji i oni su imali istoriju odobrenja lekova i vakcina sa malo ili bez testiranja - rekao je Pits.

On je dodao kako je ruska vakcina u ovom trenutku "manje vakcina, a više Molotovljev koktel".

- I to je tačno ono što nam ne treba u globalnoj borbi protiv Covida-19 - rekao je on.

Potrebne su rigorozne procedure

Na rusko saopštenje odgovorila je i Svetska zdravstvena organizacija, koja je podvukla da je za licenciranje vakcine potrebna "rigorozna procedura".

U saopštenju poslatom Euronews globalno zdravstveno telo je reklo da je svesno da je ruska vakcina registrovana kod vlasti zemlje, i da pozdravlja "sav napredak u istraživanju i razvoju vakcine protiv korona virusa".

- Ubrzavanje istraživanja vakcine treba obaviti prateći utvrđene procese kroz svaki korak razvoja, kako bi se osiguralo da su sve vakcine koje eventualno pređu u proizvodnju sigurne i efikasne - rekli su iz SZO.

Dodali su da su bili u kontaktu s ruskim naučnicima i vlastima i da se raduju detaljima ispitivanja.

Rusija, vakcina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Trenutno postoji 167 održivih kandidata za istraživanje vakcina širom sveta, od kojih je 28 u procesu "kliničke procene".

Piter Pits je rekao da očekuje da će se razviti više Covid-19 vakcina za različite demografije, ali kaže da treba izbegavati fokusiranje na najnovije rusko saopštenje.

- Ne možemo da dozvolimo da nam ovo skloni pogled od nagrade, a to je čvrsta, visokokvalitetna, dobro proverena i dobro regulisana vakcina - rekao je on.

Nemačka: Ruska vakcina nije dovoljno testirana

Ruska vakcina nije dovoljno testirana, a cilj je da se pronađe bezbedna i pouzdana vakcina, a ne da se bude prvi u primeni vakcine, ocenio je danas nemački ministar zdravlja Jens Špan.

Odluka Moskve da odobri primenu vakcine pre nego što se okončaju finalni testovi izazvala je zabrinutost u nekim stručnim krugovima, prenosi Rojters.

Špan je sumnjičav oko toga "šta radi Rusija" i upozorava da je opasno vakcinisati milione ili milijarde ljudi preuranjeno sa vakcinom koja nije dovoljno bezbedna.

- Rusija nam ne govori mnogo o tome šta se radi kod njih. Nije stvar u tome da se bude prvi, već da se koristi efikasna, testirana i u tom kontekstu bezbedna vakcina - rekao je Špan.

Video: Rusija registrovala vakcinu protiv korona virusa, dozu primila i Putinova ćerka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    12. avgust 2020 | 13:19

    BRACO RUSI DAJTE NAMA STO PRE VAKCINE A RUSOFOBI NEKA CEKAJU AMERICKE VAKCINE !!! ZIVEO PUTIN !!!

  • Bobi

    12. avgust 2020 | 13:15

    Puknite dušmani 😂😂😂

  • Kada

    12. avgust 2020 | 13:29

    Se u laboratoriji pravi virus, paralelno se radi i vakcina, to svi znaju i to je "pravilo", šta koga čudi što su Rusi prvi??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA