Devojka koju zovu prava Mulan: Kako je jedan film postao simbol političke borbe

Mnogi su mladu aktivistkinju iz Hongkonga uporedili sa čuvenom kineskom heroinom

  • 1
Agnes Chow Agnes Čau Hongkong Foto: Tanjug/AP

Agnes Čau (23), prodemokratska aktivistkinja iz Hongkonga, dobila je novi nadimak. Pristalice su počele da je zovu "prava Mulan", po legendarnoj kineskoj heroini koja se borila da spasi svoju porodicu i zemlju.

Agnes Čau je jedna od nekolicine aktivista i medijskih figura uhapšenih ove nedelje zbog kontroverznog novog zakona koji je uveo Peking. Privedena je pod optužbom da je radila u dosluhu sa stranim snagama - ako bude osuđena, mogla bi da završi doživotno u zatvoru, prenosi BBC.

Čau je sada puštena uz plaćanje kaucije, ali njeno hapšenje izazvalo je veliku podršku, a mnogi su tvitovali uz hešteg #FreeAgnes (oslobodi Agnes).

Zašto su je prozvali Mulan?

Mulan je stara kineska legenda, ali je postala globalno popularna nakon Diznijevog animiranog filma 1998. godine.

Priča govori o mladoj ženi koja se prerušava u muškarca kako bi mogla da se bori da spasi porodicu i zemlju.

Rimejk filma trebalo bi da bude objavljen do kraja godine, a glavna uloga dodeljena je kinesko-američkoj glumici Lju Jifej.

Yifei Liu Mulan Glumica Lju Jifej igra Mulan u filmu Foto: Tanjug/AP

Veći deo prošle godine, hongkonški demonstranti koji pozivaju na demokratske reforme učestvovali su u nasilnim sukobima s policijom, koja je optužena da je koristila preteranu silu.

Propekingške grupe optužile su protestante da napadaju policiju i kongres Hongkonga.

Tokom jednog talasa hapšenja, glumica Lju Jifej podelila je na društvenoj mreži Weibo post na kineskom na kojem je pisalo: "I ja podržavam policiju Hongkonga. Sad me možete prebiti".

Prodemokratski protestanti počeli su da napadaju glumicu, rekavši da podržava policijsku brutalnost.

Film je ubrzo postao politički simbol - kineski državljani su govorili o podršci glumici, dok su prodemokratski aktivisti iz Hongkonga pozivali na bojkot.

Mnogi su počeli da upoređuju Lju Jifej i Agnes Čau, rekavši da je aktivistkinja prava heroina, koja je ustala da se bori.

A onda su memei počeli da se pojavljuju na društvenim mrežama.

- Agnes je prava Mulan - samo je jedan od komentara na mrežama.

Agnes Čau je aktivna u politici u Hongkongu od mlađih dana, a pridružila se pokretu mladih kada je imala samo 15 godina.

Pokret je protestovao protiv planova za sprovođenje "moralnog i nacionalnog obrazovanja" u javnim školama. Studenti su se tada plašili da to nagoveštava uvođenje vrste visoko cenzurisanog obrazovanja koje se koristi na kineskom kopnu.

Postala je ključna figura "Umbrella movement", serije protesta 2014. tokom kojih se zahtevalo da grad bira sopstvenog vođu.

Nisu bili uspešni, ali su ovi protesti kreirali celu generaciju mladih političkih lidera.

U 2019. godini u Hongkongu su izbili masovni protesti, a mnogi su se izjašnjavali protiv zakona o izručenju koji bi omogućio suđenje osumnjičenima u Hongkongu u kontinentalnoj Kini.

U avgustu iste godine Čau je uhapšena zbog navodnog učešća i podsticanja neovlašćenog okupljanja u sedištu policije Hongkonga početkom juna.

A onda je ove nedelje ponovo uhapšena zbog dosluha sa stranim snagama oko novog zakona o nacionalnoj bezbednosti.

- Vrlo je očigledno da režim i vlada koriste zakon o nacionalnoj bezbednosti za suzbijanje političkih disidenata - rekla je novinarima nakon plaćanja kaucije.

Kasnije je u postu na Fejsbuku napisala da je poslednje hapšenje bilo najstrašnije do sada.

- Uhapšena četiri puta, ovo je bilo najstrašnije. Ali čak i u policijskoj stanici i dalje sam mogla do advokata da čujem za ljubav i brigu drugih za mene. Put je težak. Vodite računa o sebi - napisala je ona.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    13. avgust 2020 | 06:54

    Е, када год чујем реч продемократска, истог тренутка осетим смрад ЦИА !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA