≫ 

Srbi tužni što Grci ne otvaraju granice, drugi lude na njih zbog ovih stvari: Šokovi na aerodromima

Grčka je za pojedine zemlje zatvorila granice, a za druge je toliko zakomplikovala proceduru za ulazak, da su turisti poludeli

  • 27
Grčka koronavirus Foto: Tanjug/AP

Zamislite da ste na aerodromu i da se ste na korak od toga da se ukrcate u avion koji će vas, recimo, odvesti na Rodos... Taman što ste sebe zamislili da se brčkate na jednoj od prelepih grčkih plaža, obaveštavaju vas da vam QR kod, koji je neophodan da biste ušli u Grčku, nije validan.

Da, upravo se to događa brojnim Nemcima, koji su sto odsto sigurni da su ispoštovali sve procedure koje Grci ali i Španci zahtevaju od njih, ali su na kraju ipak vraćeni svojim kućama.

Porodica Klaus je nedavno popunila sve podatke koji su im bili neophodni za odlazak na more u Grčku. Dobili su neophodne dozvole, ali su na kraju ipak bili vraćeni sa aerodroma kući. Naime, Grci zahtevaju da najmanje 24 sata uoči dolaska u zemlju popunite formular nakon kojeg dobijate QR kod koji morate da pokažete na aerodromu. Sve to zvuči veoma prosto... Međutim, mnogima je na kraju propalo letovanje jer se po dolasku na aerodrom ispostavilo da su njihove forme nepotpune i da zahtevi nisu do kraja obrađeni.

Upravo to se dogodilo porodici Klaus, supružnicima koji su sa unukom krenuli na laetovanje u Grčku. Kada su stigli na aerodromu Dizeldorfu u 4 sata ujutru nisu ni slutili da gospođa Klaus i njena unuka nisu iz nekog razloga na spisku za putovanje.

- Ja sam bio na spisku i moje ime se učitavalo na QR kodu i sve je bilo u redu, ali njihovih imena, iz nepoznatog razloga nije bilo. I zamislite taj horor. Unukica plače na aerodromu, a u mene gleda ostalih 150 putnika dok moljakam zaposlene da ih puste da uđu u avion jer smo sigurno ispunili sve formulare i uplatili porodično letovanje - ispričao je gospodin Klaus za RTL.

Greška u softveru mnoge koštala odmora

Svi Klausovi napori bili su uzaludni, gejt se zatvorio a avion je otišao bez njih.

- Pokušao sam sve što sam mogao, čak sam zvao i našu i grčku ambasadu, ali ko će da mi se javi u 4 ujutru - kaže Klaus.

Ispostavilo se na kraju da je greška u softveru dovela do toga da ime Klausove supruge i unuke bude izbrisana sa spiska. Srećom, nakon što je greška dokazana, hotel je odlučio da im izađe u susret i dozvoli promenu datuma letovanja, a i avio kompanija je pristala da promeni datume na kartama. Neki drugi nisu bili te sreće.

Stručnjaci kažu da je moguće da dođe do brojnih grešaka koje mogu da vam upropaste letovanje. Za početak navode da često dolazi do greške u samoj PDF formi, koja nekada putnike ređa po imenu i prezimenu, ali zato se dogodi da članove porodice "rasporedi" na neki drugi deo liste i onda nastane potpuna papazjanija. Zato je, tvrde stručnjaci, najbolje da za svakog putnika ponaosob popunjavate formular.

- To može biti veoma zahtevno ako putuje višečlana porodica. Grci su zato i predvideli da na jedan QR kod može da uđe čitava porodica, ali nekada se dogodi da u procesu obrade formulara imena nekih članova "odlete" sa spiska, pa zato se njihova imena ne učitaju u kodu prilikom provere na aerodromu. Zato je sigurnija varijanta da svaki putnik, odnosno član porodice, zasebno popunjava formular - tvrde stručnjaci.

Podsetimo, Grčka je od početkom jula donela odluku da ponovo zatvori granice za turiste iz Srbije. Mnogi su se nadali da će u avgustu uspeti da posete omiljena letovališta, ali će granice za naše državljane ostati spuštene sigurno do kraja ovog meseca.

Video: Otkrivamo koje su sve muke grčkih hotelijera u letnjoj sezoni 2020.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    16. avgust 2020 | 07:56

    Nalazima se u CG i citam izjavu jednog vlasnika kafane kako gosti iz BiH nisu nikakvi tuisti jer trose oko 20 eura dnevno. Da li je iko cuo za crnogoskog turistu? Podgoricani, Niksicani....to naruči jednu kafu i u stanju su sjediti 5 sati maltretirajuci konobara da im donosi vodu sa ledom sa kojom napajaju svu familiju. Kupe pola lubenice u Voliu, djeci daju crveno a oni tuku do zelenoga,.....Ako dnevno trose 5 eura to je kada se baš "pruže". Vazno je da svaki muskarac ima na glavi po 4 para naočara, da u flašicu od vode koju su napunili u kupatilu stave slamku....hrane se kao sove, kasno noću kada svi spavaju. Tada vade slaninu sapunjaru, makarone sa sirom.....

  • Ma

    16. avgust 2020 | 09:19

    Cknuce te jedne godine bez more,i bez selfija da se drugima hvalite koji nisu isli

  • Margit

    16. avgust 2020 | 07:50

    Svaka cast Grcima postuju i cene svoje gradjane a ne da ih zbog para izloze eventualnoj infekciji. Ma super ste Grci bravoooooooo. Za primer ste mnogim zemljama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA