"Ne pristajemo na ucene, odgovorićemo na svaki izazov": Micotakis o konfliktu sa Turskom

Podsetio je da je Grčka potpisala sporazume sa Italijom i Egiptom o zoni u Sredozemnom moru koji u okviru međunarodnog prava garantuju napredak i prosperitet

  • 4
Grčka Turska Mediteran Foto: Tanjug/AP

Turska reakcija na sporazum Grčke i Egipta o uspostavljanju ekskluzivne ekonomske zone pokazuje da Ankara ne može da se "pomiri sa evropskim principima 21. veka i da ostaje zaglavljena u logici upotrebe sile i pretnji", rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis povodom eskalacije tenzija u istočnom Mediteranu.

- Grčka nije zemlja koja preti drugima, ali ni zemlja koja pristaje na ucene - rekao je Micotakis i dodao da Atina ostaje oprezna, upućuje vojsku i poseže za diplomatijom kako bi rešila probleme.

- Grčka neće izazivati tenzije, ali će odgovoriti na svaki izazov - kazao je on.

Podsetio je da je Grčka potpisala sporazume sa Italijom i Egiptom o zoni u Sredozemnom moru koji u okviru međunarodnog prava garantuju napredak i prosperitet, prenosi ANA.

Micotakis je ocenio da to što je Brisel odmah na grčki zahtev sazvao vanredni sastanak spoljnopolitičkog odbora EU o ponašanju Turske u istočnom Mediteranu, "potvrđuje da se to pitanje ne tiče samo grčko-turskih odnosa, već i odnosa EU i Turske.

Grčka je ranije objavila da planira da traži održavanje vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU zbog odluke Turske da pokrene seizmička istraživanja u spornoj oblasti u istočnom Mediteranu

Grčka i Turska imaju potpuno drugačije stavove o tome gde njihove morske granice počinju i završavaju, a tenzije su eskalirale u nakon što je turska mornarica objavila da će njen brod "Oruk Reis" u naredne dve nedelje sprovoditi istraživačko bušenje.

Video: Grci svoj gnev zbog Aja Sofije i Erdogana izneli na ulice: Palili turske zastave

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jakov

    13. avgust 2020 | 09:13

    Nema Rata bez '' Turaka" !

  • Turcin

    13. avgust 2020 | 11:37

    Frka frka Grkima :)) uzecemo sve sta bio nas pre ;)

  • Kralj

    13. avgust 2020 | 01:31

    Ma boli turke uvo za evropu i grcku,a pogotovo za Egipat. Oni odustat nece,a jos manje na ovakav nacin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA