≫ 

Korona pronađena u pilećim krilcima: Virus otkriven na smrznutom mesu

Stručnjaci kažu da, za sada, nema dokaza da bi korona mogla da se prenosi putem hrane

  • 45
Pileca krilca, korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Vlasti u kineskom Šenženu pronašle su korona virus u pilećim krilcima koji su uvezeni iz Brazila. To je još jedna u nizu pošiljki "zaražene" hrane koja je stigla u ovu zemlju iz raznih delova sveta.

Ove sedmice korona virus je otkriven na pakovanjima škampa koji su uvezeni iz Ekvadora, a korona se na krilcima izgleda nalazila na samom mesu.

Virus je pronađen juče na površini dela mesa prilikom kontrole uvezenih dobara, saopštile su vlasti, javlja CNN.

Nije poznato koja kompanija je izvezla pileća krilca u Kinu, a vlasti su saopštile da se odmah počelo sa pronalaženjem i testiranjem ljudi koji su bili u kontaktu sa mesom. Za sada nema pozitivnih slučajeva. Potom je testirana ostala hrana koja je stigla sa krilcima, a nalazi na koronu su navodno negativni.

Vlasti sada pokušavaju da pronađu robu od tog proizvođača koja je već završila na tržištu i našla se u upotrebi, a dezinfikovana je hala gde su skladištena zaražena pileća krilca.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se na uvezenim proizvodima pronalazi korona virus. Covid-19 je otkriven i na pakovanjima škampi koje su u Kinu nedavno stigle iz Ekvadora. Zaraza je otkrivena tek kada su škampi stigli u restorane, nakon čega su povučeni sa tržišta.

Škampi Foto: Printscreen/Youtube/ Jan Charles

Otkriće virusa u zamrznutoj hrani širom Kine izazvalo je strah kod meštana koji brinu da li je uvozna hrana koju kupuju bezbedna za jelo. Vlasti su izdale apel građanima da strogo vode računa kada kupuju uvezeno meso i morske plodove.

Pojedini građani su putem društvenih medija već pozvali na zabranu uvoza hrane iz inostranstva.

Ne postoje dokazi da se korona može uneti putem hrane

Zdravstveni zvaničnici, uključujući i zvaničnike Svetske zdravstvene organizacije i stručnjake američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti tvrde da je mogućnost zaraze korona virusom putem hrane veoma mali.

- Veoma je mala verovatnoća da neko može da se zarasi virusom Covid-19 putem hrane ili njenog pakovanja - saopštili su iz SZO.

Istog mišljenja su i stručnjaci američkog Centra. Oni ističu da je mala verovatnoća prenosa zaraze putem hrane i dodaju da se virus prenosi kapljično sa čoveka na čoveka.

- Iako postoji mogućnost unosa virusa sa pakovanja hrane ukoliko dodirujete zaraženo pakovanje, a potom oči, nos ili usta, to nije glavni način na koji se virus prenosi - saopštili su stručnjaci.

SZO ističe da ne postoje dokazi da se virusi koji izazivaju respiratorne bolesti prenose putem hrane ili pakovanja.

- Korona virus ne može da se razmnožava u hrani. Potrebna mu je životinja ili čovek da bi se umnožavao - saopštili su iz SZO.

Kineski stručnjaci su uvereni da je do kontaminacije hrane virusom došlo prilikom pakovanja, ali ističu da to ne znači da je hrana kao takva zarazna.

Oni kažu da uzorci koji se uzimaju sa hrane i pakovanja najverovatnije "kupe" RNA mrtvog virusa. Ostaci virusa su i ranije davali lažne pozitivne rezultate kod pacijenata koji su preležali koronu.

Ukoliko pad delovi virusa koji su uzorkom pokupljeni sa hrane mogu da se razmnože u laboratoriji, to bi  značilo da hrana jeste zarazna.

- To bi značilo da korona virus može da preživi smrzavanje i da postaje ponovo aktivan nakon otapanja - saopštili su kineski zdravstveni stručnjaci.

Našli virus i na dasci za sečenje

U Kini je pre dva meseca pronađen Covid-19 na dasci na kojoj se sekao losos. Nakon toga, paketi lososa su povučeni iz prodaje. Ipak, nije dokazano da je hrana bila zaražena već se sumnja da je virus dospeo na dasku od zaraženog radnika ili kupca.

- Nije isključeno ni da je virus "pao" sa neke druge namirnice koja je bila na dasci - rekli su zvaničnici.

Video: Kruži snimak sa tek otvorene pijace u Vuhanu, navodno opet prodaju slepe miševe

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    13. avgust 2020 | 13:22

    Piletina se pohuje i przi a cisto sumnjam da bilo koji virus moze da prezivi toliku temp. E sad to sto oni jedu zivo meso to je vec njihov problem. Fino rukavice na ruke, operes ruke odma i virusa nema. Kinezi su najprljaviji i najgadniji narod koji seta planetom. Oni i indijci.

  • Red briggade

    13. avgust 2020 | 14:11

    Najviše korone ima na televiziji...

  • Ana

    13. avgust 2020 | 13:40

    Hahaha jaoo Bozee,znaci dokle vise😂😂😂 Ma koronica je svuda,i na stvarima,i tv-u,u svakoj hrani,flasi,casi..ma svudaa eej😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA