≫ 

Protesti u Minsku 5. dan: Provokatori izazivaju sukobe policije i demonstranata

Policijske jedinice su se, takođe, rasporedile i oko zgrade predsedničke administracije

  • 6
Belorusija, Minsk Foto: Tanjug/AP

Policija u Minsku zatvorila je prilaze centralnom Trgu nezavisnosti, gde se nalaze zgrada vlade i zgrada Centralne izborne komisije, javlja TASS.

Policijske jedinice su se, takođe, rasporedile i oko zgrade predsedničke administracije.

Tamo je parkirano preko 10 autobusa sa interventim policijskim jedinicama, a dopremljena je i oprema posebne namene koja se koristi za rasturanje demonstracija.

U međuvremenu, broj demonstranata raste.

Provokatori podstiču sukobe

Provokatori na protestima u Minsku podstiču sukobe između demonstranata i službenika bezbednosti, vređajući policajce, a zatim se povlače u masu, rekao je danas ruski novinar Semjon Pegov za beloruski ONT tv kanal.

- Stajao sam između policije i demonstranata. Udaljenost između njih bila je oko 50 metara - rekao je Pegov u intervjuu, prenosi TASS.

On je naveo da je video određene ljude kako trče.

Kako TASS procenjuje u centru grada i drugim delovima Minska ima nekoliko hiljada ljudi.

- Ljudi povremeno istrče iz gomile, dotrče blizu, licem u lice s policajcima i vređaju ih i viču. Jedan se približi, kaže nešto uvredljivo i naleti natrag u gomilu - opisao je Pegov situaciju tokom protesta u Minsku.

Prema Pegovu, među demonstrantima je video četiri ili tri takva podstrekača, koji pokušavaju da pokrenu konfliktne situacije.

On je povređen krajem prethodne nedelje dok je pokrivao proteste, a zatim ga je pritvorila beloruska policija.

- Što se tiče trenutka kad sam izgubio svest, nisam siguran odakle je udarac došao, Nisam spreman da kažem da li su to bili demonstranati ili policija - dodao je novinar.

Pegov je 9. avgusta bio uhapšen u Minsku zajedno s još nekoliko ruskih novinara. Kasnije su pušteni i vraćeni u Rusiju.

U Belorusiji su održani predsednički izbori 9. avgusta, a sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko osigurao je novi mandat sa 80,08 odsto glasova, dok je njegova glavna rivalka Svetlana Tihanovskaja dobila 10,09 procenata podrške birača.

Nakon objavljivanja rezultata izbora, u mnogim gradovima širom zemlje izbili su masovni protesti koji su u nekim slučajevima eskalirali u sukob sa policijom.

Protesti se održavaju od nedelje.

Belorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je privedeno oko 6.000 ljudi, a desetine policajaca i demonstranata su povređeni.

Video: Oklopna vozila i hapšenja posle izbora u Belorusiji: Minsk žarište sukoba policije i demonstranta

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    13. avgust 2020 | 22:40

    Ala ima glupih i izdajnika vazda u narodima!!!!Zivela Rusija i BeloRusija!!!!Lukasenko uz Putina i Si Dje Pinga samo ako ti ostali uvedu sankcije oni nece!!!!

  • Др

    13. avgust 2020 | 22:02

    Наравно, познати шаблон обучених провокатора! Неће се ЦИА смирити док не скине Лукашенка,а народ се пеца на удицу слободе и демократије!

  • Toma

    13. avgust 2020 | 22:01

    Ti je isti scenario, kao i u Srbiji, teledirigovan, zna se iz kojih zemalja?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA