≫ 

“Evropa da razmisli o raspoređivanju vojnika SAD”: Zaharova upozorava države na moguće posledice

- Ovakvi koraci će u slučaju njihove realizacije ugroziti odredbu utvrđenu Osnivačkim aktom koji su potpisale Rusija i NATO 1997. godine - podsetila je Zaharova

  • 4
Maria Zakharova, Marija Zaharova Foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Moskva je pozvala partnere u Istočnoj Evropi da odmere rizike i da razmisle o posledicama rasporedivanja američkih vojnika na svojoj teritoriji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Trenutno govorimo o pojavljivanju značajnih kontigenata SAD i njihovih saveznika u Istočnoj Evropi - to jest tamo, gde ih nikada pre nije bilo. I to na praktično stalnoj osnovi - ukazuje Zaharova, prenosi Sputnjik.

To što se takvo prisustvo naziva svojevrsnom neprekidnom rotacijom, kako kaže, apsolutno ne menja suštinu stvari.

- Ovakvi koraci će u slučaju njihove realizacije ugroziti odredbu utvrđenu Osnivačkim aktom koji su potpisale Rusija i NATO 1997. godine, a koja se pre svega odnosi na zabranu rasporedivanja ''značajnih borbenih snaga u novim zemljama članicama Alijanse - podsetila je Zaharova.

Prema njenim rečima, sve to ukazuje na nameru SAD i njihovih saveznika u NATO-u da nastave da se pridržavaju politike stvaranja napetosti duž linije kontakta sa Rusijom na štetu interesima evropske bezbednosti.

- Jasno je da takve provokativne namere neće ostati bez odgovarajućeg odgovora ruske strane. Tu činjenicu treba da imaju u vidu i u prestonicama tih istočnoevropskih zemalja, koje danju i noću razmišljaju šta bi mogli smisliti u pravcu rusofobije, pozivajući američke vojnike. Savetujemo im da pažljivo odmere rizike i da ozbiljno razmisle o posledicama - upozorila je Zaharova.

Ranije je ministar odbrane SAD Marke Esper saopštio da će iz Nemačke biti povučeno skoro 12.000 američkih vojnika, od kojih će 6.400 biti vraćeno u SAD, a ostali će biti premešteni u druge zemlje NATO-a, izmedu ostalog u Italiju i Belgiju.

Kasnije je Amerika saopštila da će poslati u Poljsku dodatnih hiljadu vojnika, pored 4.500 koji se već tamo nalaze.

Ranije je saopšteno da je Nemačka platila skoro milijardu evra za 10 godina za razmeštanje američkih vojnika. Navodi se da su rashodi od 100 miliona evra godišnje samo deo stvarnih rashoda.

Video: Demonstracija sile: Ruski avioni koji nadleću Moskvu najmoćniji detalj Parade

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    14. avgust 2020 | 08:13

    Koliko je podaništva, maloumlja i zaslepljenosti tih jadnih zemalja u ubeđenju da će ih amerikanci štititi od nametnutog im mišljenja da će ih Rusija napasti i okupirati.

  • nikolas

    14. avgust 2020 | 11:58

    AMERI PODIZU TENZIJU -SIRE STRAH I PRODAJU ORUZJE !!!

  • Гаргамел

    14. avgust 2020 | 06:10

    Ту једино могу профитирати анимир даме које ће опслуживати војнике.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA