Oko 60 istorijskih zgrada u Bejrutu može da se sruši svakog trenutka nakon snažne eksplozije

Pogođeno je najmanje 8.000 zgrada, od kojih se mnoge nalaze u istorijskim četvrtima

  • 0
Eksplozija u Bejrutu

Foto: Tanjug/AP

Oko 60 istorijskih zgrada u Bejrutu nalazi se u riziku od rušenja nakon snažne eksplozije prošle nedelje u luci u libanskoj prestonici, upozorili su zvaničnici, dok je agencija UN zadužena za kulturu obećala da će voditi međunarodnu kampanju za obnovu njihove baštine.

Najmanje 8.000 zgrada, od kojih se mnoge nalaze u istorijskim četvrtima Gemajzeh i Mar Mihael, pogođeno je, rekao je Sarkis Kouri, generalni direktor za starine u Ministarstvu kulture Libana, prema Unesku.

Među njima je i 640 istorijskih građevina, od kojih je oko 60 izloženo riziku od urušavanja, prenosi Gardijan.

Pogođeno je i istočno naselje u Bejrutu, Ašrafi, u kojem se nalazi muzej Sursok. Druga naselja koja su dom Nacionalnog muzeja i Arheološkog muzeja američkog univerziteta u Bejrutu takođe su oštećena. Oštećene strukture obuhvataju i umetničke galerije i verska mesta.

U utorak, 4. avgusta 2.750 tona amonijum nitrata eksplodiralo je u luci u Bejrutu, što je oštetilo veliki deo grada. Eksplozija, najdestruktivnija u istoriji Libana, ubila je više od 170 ljudi i ranila više od 6.000.

Područja koja su najviše pogođena su Gemajzeh i Mar Mihael, koja su poznata po svom aktivnom noćnom životu, s tim da su mnoge stare zgrade pretvorene u pabove ili restorane.

- Međunarodna zajednica poslala je snažan signal podrške Libanu nakon ove tragedije. Unesko je posvećen vođenju odgovora na polju kulture - rekao je Ernesto Oton Ramirez, pomoćnik generalnog direktora za kulturu Uneska.

Video: Ogromna eksplozija zatresla prestonicu Libana: Vatra i dim kuljaju ulicama Bejruta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA