Nova zapaljiva izjava iz Turske: "Red je na novu generaciju da plati cenu nezavisnosti"

Tenzije na liniji Atina - Ankara izazvale su niz reakcija

  • 13
Grčka Turska Mediteran

Foto: Tanjug/AP

Turski istraživački brod "Oruč Reis", koji se nalazi na pola puta između Krita i Kipra, prati grčka flotila, ali i pogledi čitavog sveta zbog novih, opasnih tenzija između Atine i Ankare. Atina traži raspoređivanje američkih sna, piše RTS.

Bliske susrete turskih i grčkih fregata, koji su u poslednja 24 časa u priličnoj meri uzburkali strasti na istočnom Mediteranu, zamenila je zapaljiva retorika zvaničnika iz Ankare, pa je ministar finansija Berat Albajrak rekao da je red na novu generaciju da plati cenu nezavisnosti.

- Naš lider nije posustajao. To je naša dužnost. Ukoliko nas napadnu, uzvratićemo. Borićemo se do kraja - rekao je Albajrak, prenosi dnevnik Hurijet.

Izjava turskog ministra usledila je posle serije sličnih reči predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je Grčku upozorio da će flotila koja prati istraživački brod "Oruč Reis" uzvratiti na svaku provokaciju grčkih brodova.

Iako mediji u Grčkoj i Turskoj javljaju o znatno povećanom broju letova borbenih aviona u zoni u kojoj je tokom proteklih godinu dana registrovano nekoliko stotina incidenata, čini se da su dve flotile, posle bliskog susreta fregata, ipak udaljene dovoljno da bi se izbegao kakav budući problem.

Prema sajtu "marintrafik", koji prati pomorski saobraćaj, turska flotila i "Oruč Reis" su se u petak posle podne nalazili na otprilike pola puta između Krita i Kipra, uz povremene zbunjujuće manevre.

Grčka "Ta nea" navodi da je "Oruč Reis" promenio kurs za 180 stepeni, kao i da sada nije poznata sledeća destinacija turske flotile.

"Oruč Reis" je promenio kurs svega 24 časa posle sudara grčke i turske fregate prilikom, očigledno, nespretnog manevrisanja, što je kasnije dovelo od ozbiljnih optužbi dve strane i pretnji Redžepa Tajipa Erdogana da će prilikom sledećeg takvog incidenta, turski brodovi žestoko odgovoriti.

Tenzije na liniji Atina - Ankara izazvale su niz reakcija, pa se Francuska odmah svrstala na stranu Grčke i u region uputila nosač helikoptera, fregatu i dva "rafala". Atinu je podržao i Izrael, dok je Nemačka pozvala sukobljene strane na razum.

Grčka je, u međuvremenu, pozvala Amerikance da pojačaju prisustvo na Istočnom Mediteranu. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Denidas je značajnije angažovanje američkih snaga zatražio od državnog sekretara SAD Majka Pompea u Beču, javlja "Ta nea".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    15. avgust 2020 | 12:51

    Turčin za stolom i i Turčin pod stolom isto ti misle.

  • Milica

    15. avgust 2020 | 11:39

    Jednom Turcin uvek Turcin...

  • Peda

    15. avgust 2020 | 11:26

    Rat izmedju Grcke i turske ce se desiti sigurno.. e sad kada to je pitanje. A, naravno da ce Rus da se umesa u korist Grcke.. bice tu svasta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA