≫ 

Pet minuta snimka pere Štrahea: Isplivao nov video "afere Ibica", čitav svet u šoku

Novi snimci pokazuju da je nekadašnji vicekancelar nevin

  • 6
Heinz-Christian Strache, Hajnc-Kristijan Štrahe Foto: Wikimedia/Flickr/Gregor Tatschl

Novih pet minuta videa u vezi sa aferom "Ibica", čiji transkript se pojavio danas u javnosti, rasterećuje nekadašnjeg vicekancelara i bivšeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea.

U maju prošle godine, kada se pojavio prvi materijal iz navodno sedmočasovnih snimaka razgovora u jednoj vili na Ibici od 27. jula 2017. godine, Štrahe je bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije.

Na tim snimcima se videlo kako navodna nećaka jednog ruskog milijardera nudi velike svote finansijske pomoći njegovoj stranci, a zauzvrat traži državne poslove.

Novi materijal, međutim, pokazuje da je Štrahe odbijao sve ilegalne ponude, a njegov advokat tvrdi da su ti delovi svesno isečeni.

Tako je Štrahe ruskoj sagovornici rekao „nema šanse, to ne radim“, kada mu je navodna Aljona Makarova ponudila 270 miliona evra za ilegalno delovanje.

Pogledajte snimak zbog kojeg se Štrahe prošle godine našao na rubu srama:

Štrahe sve vreme tvrdio da je nevin

Transkript novih delova, iz dosijea državnog tužilaštva, pokazuje da je Štrahe govorio istinu kada je prošle godine, prilikom pojavljivanja videa „Ibica“, tvrdio da nije ništa nelegalno radio.

U više navrata Štrahe je, u novom delu video materijala, rekao da nikada nije bio „ranjiv“ i da to ne želi da bude ni sada, te da želi da spava mirno, da ustaje ujutro i da može reći da je „čist“, te da ne prihvata nikakve ilegalne ponude.

Novi materijal pokazuje i da je bivša desna ruka Štrahea Johan Gudenus odbijao sve nelegalne ponude.

- Mi ne radimo ništa ilegalno i tačka - poručio je tada navodnoj Ruskinji.

Štrahe i Gudenus su do sada bili masivno kritikovani zbog drugih izjava u video materijalu, kao što je izjava da bi Ruskinja mogla dobiti državne poslove, koje sada dobija STRABAG, i da može da u svako doba uplati donaciju stranci preko jednog udruženja.

- Novi transkript pokazuje jasno kako je manipulativno delovano prilikom objavljivanja materijala u maju prošle godine. Novih pet minuta, kao i ostatak videa, potvrduje da smo uvek govorili da ne radimo ništa što nije legalno - poručio je Štrahe povodom novog materijala.

Inače, pre tri godine je jedna grupa oko jednog bečkog advokata postavila klopku Štraheu sa navodnom nećakom ruskog milijardera i video materijal sa večeri provedenoj u vili na Ibici nudila više godina medijima i strankama, a u maju prošle godine, pred izbore za Evropski parlament, pustili su deo materijala u javnost.

Tim materijalom već duže vreme se bavi tužilaštvo, a uspostavljen je i parlamentarni istražni odbor.

Video: Ovi policajci mogu bez problema da stanu Hamiltonu na crtu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veca

    21. avgust 2020 | 12:57

    Bas mi je drago zbog Strahe, nisam ni malo verovala da je kriv. Zelim mu sve najbolje, a oni koji ga nevolje nek crknu.

  • Čeko

    21. avgust 2020 | 14:56

    Da li je ovo delo malog Kurca koji je posle ove nameštaljke opet zaseo na austrijski presto?

  • Zoran

    21. avgust 2020 | 13:16

    Sad je on debelo platio rusima da snime nastavsk filma i da to bude kao deo koji je isecen! Politcari,svi isti! I opet ce in biti u vladi i odlucivati o nasim zivotima.sve to G.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA