≫ 

Vodeći švedski epidemiolog ne preporučuje nošenje maski: "To je definitivno greška"

"Imati maske za lice, a onda misliti da možete da napunite autobuse ili tržne centre - to je definitivno greška"

  • 21
Anders Tegnel epidemiolog Švedska koronavirus Anders Tegnel / Foto: Tanjug/AP

Vodeći švedski epidemiolog Anders Tegnel i dalje odbija da preporuči zaštitne maske i upozorava da je "vrlo opasno" oslanjati se na njih.

- Vrlo je opasno verovati da bi maske za lice promenile igru kada je u pitanju Kovid-19 - izjavio je Tegnel za Fajnenšel tajms, prenosi Tanjug.

Maska, maske Šta sa maskama? /Foto: Pexels/Gustavo Fring

On je objasnio da maske mogu biti dopuna drugim stvarima ako su one dovoljno sigurne.

- Ali imati maske za lice, a onda misliti da možete da napunite autobuse ili tržne centre - to je definitivno greška -  rekao je Tegnel, koji je glavni autor šveske strategije borbe protiv korona virusa koja ne predviđa restriktivne mere, prenosi Biznis insajder.

On je kao primer naveo Belgiju i Španiju, koje preporučuju nošenje maske, a još imaju veliki broj zaraženih korona virusom.

U Švedskoj je dosad zaraženo 86.068 ljudi, a od posledica virusa umrlo je 5.810 osoba.

Tegnel kao Fauči

Tegnela mediji smatraju švedskim ekvivalentom Antoniju Faučiju, ekspertu za zarazne bolesti iz SAD. Prošlog meseca Tegnel je bio vrlo odlučan kada je rekao: "S obzirom na to da brojevi obolelih u Švedskoj brzo padaju, ne vidimo smisao u tome da se nose maske, pa čak ni u javnom prevozu. Argumenti oko efektivnosti nošenja zaštitnih maski su zapanjujuće slabi. Iznenađuje me što nemamo više ili bolje studije koje bi pokazale kakav efekat maske zapravo imaju".

Upotreba maski je u međuvremenu ograničena u ostalim skandinavskim zemljama. U Norveškoj su preporučene u javnom prevozu tokom "špica", u Danskoj su obavezne u javnom prevozu, ali nigde više.

Stockholm, Švedska, korona virus, mere, kafici, centar Foto: Tanjug/AP

Ekspert za zarazne bolesti suočio se sa osudom javnosti pošto Švedska nije bila u karantinu što je dovelo do većeg procenta smrtnosti od korone nego kod susednih zemalja koje su uvele strožije mere.

- Mislim da se previše govori o jedinstvenosti našeg pristupa. Kao i druge države, nastojimo da izravnamo krivu, odnosno da usporimo širenje zaraze koliko je god moguće. U protivnom su zdravstveni sistem i društvo pod rizikom kolapsa. Ovu bolest ne možemo da zaustavimo, barem dok ne proizvedemo odgovarajuću vakcinu - rekao je Tegnel u aprilu za Nature.

Ipak, Agencija za javno zdravlje, koju predstavlja Tegnel, preporučiće Vladi za period od narednih nekoliko nedelja nošenje maski u nekim situacijama, kao što je na primer, poseta pacijentima u bolnicasma ili odlazak kod zubara.

Građanska odgovornost

On je kazao da su i zakonske mogućnosti Švedske potpuno drugačije.

- Švedski zakoni o zaraznim bolestima se uglavnom temelje na dobrovoljnoj osnovi, odnosno individualnoj odgovornosti. Jasno je navedeno da građani imaju odgovornost da ne šire zarazu. Prema postojećim zakonima, nemamo osnove za zatvaranje gradova. Karantin se može odrediti na manjim područjima poput škola ili hotela, ali ne možemo zatvoriti čitava geografska područja - pojasnio je.

Obrisani mejlovi

Razmena mejlova koju su dobili švedski novinari prema zakonima o slobodi informisanja, pokazuju da je Tegnel raspravljao o imunitetu stada kao cilju sredinom marta, nekoliko dana nakon što je SZO proglasila pandemiju COVID-19.

Švedska posebno ulaže u tehnologiju Foto: Tanjug/AP

U jednom mejlu koji je dobio od jednog penzionisanog lekara, a koji je Tagnel prosledio finskom kolegi i šefu švedske nacionalne agencije za zdravstvo, sugeriše se da je jedan od načina rešavanja epidemije omogućavanje zdravim ljudima da se zaraze u kontrolisanim uslovima.

- Škole treba da ostanu otvorene kako bi se brže stekao imunitet stada - komentarisao je tada Tegnel.

Finac je odgovorio da je Finska agencija za zdravstvo to razmotrila, ali da je odustala jer će “deca širiti infekciju drugima”.

- Brišem puno imejlova koje ne smatram dovoljno relevantnima da bih ih sačuvao - rekao je Tegnel medijima, preneo je Nedeljnik.

Vlasti su procenile da se 40 odsto stanovnika Stokholma do maja zarazilo koronavirusom, međutim studije su pokazale da sticanje imuniteta staza nije ni “na vidiku”.

Priprema za drugi talas

Iako su švedski model kritikovali mnogi stručnjaci, Tegnel je tvrdio kako je ovaj model dobra priprema za drugi talas epidemije.

Doktor Tegnel je u aprilu rekao za BBC da je visoka stopa smrtnosti od korona virusa uglavnom zbog toga što domovi za stare nisu mogli da spreče ulazak virusa. Tada je istakao da to "ne diskvalifikuje njihovu strategiju u celini". Početkom juna je rekao: "Ako se opet sretnemo sa istom bolešću, znajući ono što znamo danas, zadovoljili bismo se da uradimo nešto između onoga što je Švedska uradila i onoga što je uradio ostatak sveta".

Švedska, ipak, nije jedina evropska zemlja skeptična oko nošenja maski. U Holandiji one moraju da se nose u javnom prevozu i na aerodromima, ali nisu obavezne drugde.

Video: Platnene su dozvoljene, ali se moraju pravilno koristiti: Koje maske će deca nositi u školama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA