≫ 

Ko će naslediti Abea? Tri kandidata za mesto premijera Japana

Funkcioneri Abeove partije sastali su se danas i odlučili da 14. septembra glasaju o novom lideru stranke koji će gotovo sigurno bit i i premijer

  • 0
Šinzo Abe, Jošihide Suga, Fumio Kišida, Šigeru Išiba Foto: Tanjug/AP

S obzirom da je japanski premijer Šinzo Abe najavljivao da planira da se povuče iz politike iz zdravstvenih razloga, članovi njegove vladajuće Liberalno demokratske partije treba da odluče o njegovom nasledniku.

Funkcioneri Abeove partije sastali su se danas i odlučili da 14. septembra glasaju o novom lideru stranke koji će gotovo sigurno bit i i premijer, ali tako što će o tome glasati samo poslanici, a ne celokupno članstvo stranke, preneo je AP.

Ko god da bude izabran ostaće na funkciji premijera do kraja Abeovog mandata a to je septembar 2021.

Budući premijer suočiće se sa brojnim izazovima, uključujući borbu protiv Kovid-19, orzanizovanje Olimpijskih igara u Tokiju koje su odložene za sledeće leto, postavljanje japanske bezbednosne politike pred sve samopouzdanijom Kinom i bavljenje rezultatima predsedničkim izborima u SAD, ključnom japanskom savezniku.

Tri su kandidata Jošihide Suga, Fumio Kišida i Šigeru Išiba i dvojica su već izjavila da će ući u trku za novog premijera, a očekuje se da i treći to uradi.

Portparol vlade i Abeova dugogodišnja desna ruka 71-godišnji Suga viđen je kao kandidat koji bi na najbolji način obezbedio nastavak Abeove politike.

Jošihide Suga Yoshihide Suga Suga je Abeova dugogodišnja desna ruka Foto: Tanjug/AP

Upitan o tome šta će biti najvažnija stvar kojom će se baviti postabeova vlada, on je odgovorio da su to mere protiv korona virusa.

Abeov ministar inostranih poslova od 2012. do 2017. 63-godišnji Kišida smatran je do izbijanja korone najboljim izborom stranke za sledećeg premijera.

Fumio Kišida  Fumio Kishida Kišida rekao da će slušati glas naroda Foto: Tanjug/AP

U trenutku kada je formalno najavio svoju kandidaturu, on je rekao da će biti lider koji će slušati glas naroda, nešto što, kako su kritičari navodili, Abe nije činio u dovoljnoj meri.

Bivši ministar odbrane 63-godišnji Išiba favorit je javnosti za sledećeg premijera u istraživanjima medija.

Šigeru Išiba   Shigeru Ishiba Išiba favorit je javnosti za sledećeg premijera Foto: Tanjug/AP

Kritike koje je upućivao Abeu, međutim, ugrožavaju njegovu popularnost među stranačkim poslanicima.

Išiba je kritikovao Abeovu vladavinu kao autokratsku i izražavao zabrinutost zbog rastućeg siromaštva u zemlji.

Video: U Japanu postoji jedini živi bog na svetu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA