≫ 

Suhoj i MiG udružuju snage i prave bespilotnog lovca 6. generacije?

Direktor avijacionog kompleksa Rostek Anatolij Serdjukov kazao je za ruski ekonomski list RBK da se o tome govori

  • 5
Su-57 Su-57, Foto: Printscreen/Youtube/RT

Najpoznatiji proizvođači borbenih letelica u Rusiji MiG i Suhoj pregovaraju o mogućnosti da zajedničkim snagama razviju lovca 6. generacije.

Direktor avijacionog kompleksa Rostek Anatolij Serdjukov kazao je za ruski ekonomski list RBK da se o tome govori i da ne isključuje saradnju dva industrijska giganta.

-Možda će biti tako, pa ćemo imati avion koji su napravili Mig i Suhoj. Međutim, sve je u fazi dijaloga, još je rano da se govori o detaljima - objasnio je Serdjukov, a prenosi "Raša tudej".

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin objavio je 2016. godine da je zemlja spremna da počne preliminarne radove na avionima 6. generacije. U isto vreme, direktor za vojne avio-programe pri ruskoj Ujedinjenoj avio korporaciji Vladimir Mihailov predvideo je da bi 2025. godine Rusija trebalo da dobije letelicu te generacije.

Avioni šeste generacije su unapređenje trenutne klase aviona kao što su američki F-22, kineski Čengdu J-20 i ruski Su-57.

Iako su letelice 6. generacije u fazi koncepta, pretpostavlja se da će moći da lete mnogo brže od brzine zvuka i da će biti opremljene "energetskim oružjem" kao što su laseri.

Takođe, pretpostavlja se da će moći da dostignu krajnje nivoe atmosfere i da će imati mogućnost da letrebez pilota.

Video: Ruski gospodar neba i ivice kosmosa MiG-35UB

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    2. septembar 2020 | 08:13

    Mogu da ga nazovu MIGOJ!

  • Srdjan

    2. septembar 2020 | 06:24

    MiG i Suhoj su vec neko vreme ista kompanija tako da je to sasvim logicno. Suhoj ce se ubuduce baviti razvojem teskih lovaca a MiG ce raditi jeftinije verzije i bespilotne letelice (ne obavezno lovce). Ovo gadjanje generacijama lovaca u zadnje vreme je vise marketing jer ce biti jako tesko razdvojiti sta je peta a sta sesta generacija. Na primer razlika izmedju druge, trece i cetvrte generacije je bila kao nebo i zemlja.

  • Kkk

    2. septembar 2020 | 09:21

    ZDELANO V SSSR!SAMO NAPRED!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA