≫ 

Dizni na meti kritika jer je snimao Mulan u delovima Kine u kojima su Ujguri nasilno zatvoreni

Još ranije fanovi u nekim azijskim zemljama pozvali su na bojkot filma nakon što je glavna glumica u njemu podržala nasilje policije nad demonstrantima u Hongkongu

  • 0
Mulan, Kina, kineska, policija, Uighur Foto: Promo, Printskrin: SBS News
Mulan, Kina, kineska, policija, Uighur Foto: Promo, Printskrin: SBS News

Dizni se našao na meti kritika jer je novi film "Mulan" snimao u delovima Kine u kojima je vlada optužena za ozbiljno kršenje ljudskih prava.

Kako prenosi BBC, Dizni se poslednji put zahvalio vladinoj bezbednosnoj agenciji u provinciji Sinkjang, gde je oko milion ljudi, većinom muslimanskih Ujgura, zatvoreno.

Film "Mulan" već se susreo sa bojkotom nakon što je glavna glumica u njemu podržala policiju u Hongkongu i hapšenje demonstranata.

Dizni još uvek nije komentarisao kritike zbog lokacije.

Sa druge strane, Kina kaže da su kampovi u provinciji Sinkjang neophodni kako bi se osigurala bezbednost.

"Mulan", jedno od najvećih filmskih ostvarenja objavljenih ove godine, rimejk je priče iz 1998. godine o devojci koja zauzima očevo mesto u vojsci.

Međutim, fanovi u nekim azijskim zemljama pozvali su na bojkot nakon što je glumica Lju Jifej, rođena u Kini, podržala policiju u Hongkongu, a koja je optužena za nasilje nad prodemokratskim protestantima tokom proteklih meseci.

Yifei Liu Mulan Kineska glumica je podržala policiju u Hongkongu Foto: Tanjug/AP

A onda su u ponedeljak korisnici na društvenim mrežama primetili da se Dizni zahvaljuje brojnim vladinim agencijama u Sinkjangu, uključujući i biro za javnu bezbednost u gradu Turpan.

Biro za javnu bezbednost u Turpanu ima zadatak da vodi kineske kampove za "prevaspitavanje" u kojima su Ujguri u pritvoru, rekao je kineski stručnjak Adrijan Zenz za BBC.

- To odeljenje koje je Dizni imenovao odgovorno je za proizvodnju državne propagande u regionu - dodao je on.

Veruje se da je milion Ujgura nasilno zatvoreno u kampovima sa visokim stepenom bezbednosti proteklih godina.

Procureli dokumenti i svedočenja onih koji su preživeli kampove otkrivaju da su zatvorenici zaključani, kažnjavani i mučeni, tvrdnje koje Kina odbacuje kao "lažne vesti".

Zenz je opisao Dizni kao "međunarodnu korporaciju koja profitira u senci koncentracionih logora".

Svetski kongres Ujgura tvitnuo je kako je "u novom Mulanu Dizni zahvalio birou za javnu bezbednost u Turpanu, koji je uključen u koncentracione logore u istočnom Turkistanu".

- U Turpanu je otvoren prvi "kamp za prevaspitavanje", u koji su zatvoreni ljudi koji nose brade ili žene koje nose velove - dodao je stručnjak.

Režiserka Mulana Niki Karo 2017. godine je na Instagramu objavila fotografiju iz prestonice Sinkjanga. Tim iza filma izjavio je ranije kako je proveo nekoliko meseci u ovoj kineskoj provinciji istražujući lokacije za snimanje.

Video: Pritajeni tigar i skriveni zmaj u kući letećih bodeža: Kung fu zabavni park

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA