≫ 

Smrt najlepše devojčice SAD i dalje je misterija: Našli su je vezanu, sa flasterom preko usta

* Devojčica ubijena na Božić 1995. godine * Ubica ostavio zahtev za otkup * Za ubistvo plavooke šestogodišnjakinje bili su osumnjičeni i roditelji i brat * Monstrum nikad nije pronađen

  • 2
Džonbenet Remzi. JonBenét Patricia Ramsey

Foto: DH Studio / Zuma Press / Profimedia

U ranim jutarnjim satima 26. decembra 1996. godine Džon i Petsi Ramzi iz Bouldera u Koloradu, prijavili su nestanak svoje šestogodišnje ćerke Džonbenet. Umesto devojčice, na stepenicama koje vode u njenu sobu pronašli su zahtev za otkup na 118.000 dolara...

Iako je u poruci otmičara jasno pisalo da ne zovu policiju, porodica Remzi je pozvala ne samo njih, već i rođake i prijatelje da krenu u potragu za maleckom. Bilo je 5.55 časova kada je policija stigla u njihov dom.

Ubrzo su se novinarske ekipe sjatile ispred doma Razmijevih.

- Nestala je šestogodišnja Džonbet Ramzi, mala Mis Amerike, Mis Kolorada, pobednica Mis SAD za devojčice... - javljale su medijske kuće.

I dok su novinari bombastično izveštavali sa mesta zločina, policija je pravila grešku za greškom...

Za početak pregledali su samo vrata i ustanovili da nije bilo znakova provale. Ipak, nisu odmah pretražili ostale delove kuće, uključujući i podrum, gde je telo devojčice kasnije pronađeno.

Džonbenet Remzi. JonBenét Patricia Ramsey

Pismo koje je pronađeno u kući Foto: Wikipedia/

Za početak, izolovali su samo sobu u kojoj je Džonbenet spavala, a prijatelji i članovi porodice šetkali su svuda po kući, dodirivali i premeštali stvari i na taj način uništavali dokaze. Kasnije je utvrđeno da nije blagovremeno obavljen informativni razgovor sa roditeljima. Tek oko 13 časova su dali nalog porodici da obiđe sve prostorije u kući i dvorište, kako bi mogli policiji da ukažu ukoliko postoje neke sumnjive okolnosti. Prvo mesto koje su krenuli da obilaze bio je podrum. Baš tu je, nekih sedam sati nakon prijavljenog nestanka, i pronađeno telo Džonbenet. Međutim, umesto da pozove inspektore, uplakani otac je podigao telo sa zemlje i odneo ga u prizemlje, i tako je ugrozio sve forenzičke dokaze koji bi kasnije mogli da pomognu istrazi.

Devojčica silovana i zadavljena

 

Prilikom obdukcije ustanovljeno je da je Džonbenet Remzi umrla od gušenja i preloma lobanje. Njena usta bila su oblepljena selotejpom, a oko ručnih zglobova i vrata bio je obmotan beli kabl. Njen torzo bio je prekriven belim ćebencetom. Ustanovljeno je da je devojčica silovana, ali nisu pronađeni dokazi o počiniocu, jer u njenoj vagini nije bilo semene tečnosti i vagina je bila oprana i obrisana.

Omča oko vrata bila je napravljena od kabla koji je stajao u podrumu i delova četke za farbanje. U njenom želudcu pronađeni su ostaci ananasa, a roditelji su tvrdili da ga devojčica nije jela noć uoči nestanka. Ipak, u hodniku je stajala ćasa sa voćem u kojoj je bio i ananas. Na njemu su bili otisci prstiju devojčicinog brata Burka, koji je tada imao devet godina... Remzijevi su tvrdili da je Burk celu noć spavao u svojoj sobi... Navodno se mališan probudio tek kada je policija stigla na poziv Patsi Ramzi...

Brojni dokazi, nigde krivca

 

Iako je prošlo skoro tri decenije od zločina, počinilac nikad nije otkriven. Decenijama je istraga vodila u dva smera. Jedan je da su u ubistvu Džonbenet učestvovali članovi porodice, drugi da je to učinio neki manijak.

U prvom dahu, policija je žestoko pritisla porodicu. Sumnjali su da je ona umešana u ubistvo jer je poruka u kojoj je bio zahtev za otkup delovala iscenirano - bila je neobično dugačka, napisana na papiru iz bloka koji je pronađen u kući, hemijskom olovkom koja je takođe pronađena u kući... Navodno je poruka bila ispisana iz više pokušaja, na šta su upućivala udubljenja na bloku... Takođe, traženi iznos otkupa bio je identičan visini godišnjeg bonusa koji je Džon Remzi dobio od svog poslodavca uoči zločina...

Dodatnu sumnju izazivala je činjenica da je porodica nerado sarađivala sa policijom, optužujući ih da traljavo sprovode istragu i da "udaraju na porodicu, jer im je to najlakše". Tri člana porodice su ispitana i svi su morali da predaju uzorke svog rukopisa kako bi isti bili upoređeni sa zahtevom za otkup. I Džon i Burk su bili oslobođeni sumnje da su napisali pismo. Uzorak Petsi je bio sumnjičav, ali nikad nije uzet u obzir kao dokaz... U javnosti se spekulisalo da je Petsi zadavila devojčicu, besna što se malecka upiškila u krevet...

Džonbenet Remzi. JonBenét Patricia Ramsey

Foto: Mark Fix / Zuma Press / Profimedia

Decenijama pod lupom, nikad optuženi

 

Iako je postojao veliki broj osumnjičenih, javnost i mediji su vazda prstom upirali u roditelje. Tri godine nakon ubistva, porota u Koloradu je bila spremna da optuži Ramzijeve za ugrožavanje deteta i ometanje istrage. Međutim, za to nije postojalo dovoljno dokaza. Roditelji Džonbenet na kraju nikad nisu bili ni označeni kao osumnjičeni za ubistvo.

Istovremeno, teorija o manijaku je postajala sve popularnija. O ubistvu Džonbenet pisane su i knjige, gde su autori spekulisali da je previše eksponiranja devojčice u medijima i osvajanje titula na izborima za Mis isprovociralo nekog pedofila da dođe i nakon obljube ubije dete.

Takođe, teorija o manijaku bila je potkrepljena i brojnim dokazima. Naime, kraj tela Džonbenet pronađen je otisak čizme koji se nije poklapao sa stopalom ijednog člana porodice. U podrumu je bilo razbijeno staklo i veruje se da je tako ušao u kuću. I treće, na gaćicama devojčice pronađene su kapljice krvi - DNK analizom ustanovljeno je da pripadaju nepoznatom muškarcu. Takođe, kuća Ramzijevih bila je sva u tepisima, što bi omogućilo ubici da telo deteta snese do podruma, a da ne probudi nikog od članova porodice.

Jedan od najpoznatijih osumnjičenih bio je Džon Kar, koji je uhapšen 2006. godine nakon što je priznao da je ubio devojčicu. Rekao je da je to učinio slučajno nakon što ju je drogirao i silovao. Javnost je verovala da je konačno pronađen krivac. Međutim, optužnica je odbačena jer prilikom obdukcije u telu devojčice nisu pronađeni opijati, DNK sa gaćica se nije poklapao sa Karovim, a policija nikad nije uspela da dokaže da je u noći ubistva bio u Boulderu.

Nakon toga fokus se vratio na majku devojčice. Svi su verovali da je dete ubila iz besa ili ljubomore. Petsi je bila domaćica i čitav život je posvetila tome da od Džonbenet napravi zvezdu i misicu koja će uzimati titule, kao što je i sama Petsi to nekad činila. Međutim, te iste 2006. godine Patsi je umrla od kancera jajnika, a svaku tajnu o smrti ćerke, ako je ikada nešto i znala, odnela je u grob.

Nove teorije i paprena odšteta

 

Iste godine kada je Patsi umrla, novi tužilac je preuzeo slučaj. Tada je i zaključeno da je verovatnije manijak ubio dete, a ne roditelji. Ponovo je urađena analiza DNK uzoraka, koja je članove porodice lišila svake sumnje. Takođe, u međuvremenu su prikupljeni još neki dokazi koji ni na koji način nisu ni Džona, ni Petsi ni Burka povezivali sa ubistvom.

Posle četiri godine, 2010, slučaj je ponovo otvoren. Opet su upoređivani DNK uzorci, a naučnici su zaključili da prikupljeni uzorci pripadaju dvema osobama, umesto jednoj kako se godinama verovalo. Uzorci su, navodno, 2016. godine ponovo poslati u laboratoriju kako bi bili još jednom ispitani. Iste godine, američki mediji su otvoreno optužili brata za ubistvo, iako nisu postojali fizički dokazi koji su Burka povezivali sa zločinom. Iste godine Burk je tužio čuvenu medijsku kuću CBS tražeći odšetu od 750 miliona dolara, a 2019. godine proces je okončan nagodbom. Nikad se nije saznalo koliko novca je Burk dobio...

Video: UZNEMIRUJUĆI VIDEO! Uhapšena gola žena koja je nosila odsečenu glavu svoje ćerke u kesi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA