≫ 

Mladić iz Britanije preležao korona virus, ali simptome ima već 182 dana: Trpi užasne bolove

Ne trči pet kilometara tri puta nedeljno kao što je to pre radio. Ne ide u pabove. Ne radi. I nije mu bolje

  • 0
Gde odlazi medicinski otpad? Foto: Tanjug/AP

Prošla su 182 dana otkako je 27-godišnji Čarli Rasel oboleo od Kovida-19 i još uvek ne može da raditi sve što je radio pre, piše "Gardijan".

Ne trči pet kilometara tri puta nedeljno kao što je to pre radio. Ne ide u pabove. Ne radi. I nije mu bolje, piše "Gardijan".

- Da sam znao da ću biti ovako bolestan, shvatio bih situaciju mnogo ozbiljnije u martu. Ali sve što smo tada znali bilo je da ako si mlad i zaraziš se, najverovatnije nećeš imati nikake simptome. Ili ćeš biti bolestan nekoliko nedelja i to je to - rekao je.

Umesto toga, prema pisanju Gardijana, Rasel ima bol u prsima, jake migrene, vrtoglavicu i iscrpljenost te gubi dah. Svi ovi simptomi karakteristični su za osobe koji imaju dugoročne posledice od Kovida-19, prenosi Index.hr.

- Užasno je što ističemo tu ideju da će mladi biti dobro te da je glavni razlog zbog čega ne bi smeli da izlaze to što bi mogli zaraziti svoje bake i dede. Za mlade ljude postoji rizik da će oboleti i da možda neće završiti u bolnici, no mogli bi dugo da budu iscrpljeni s post-covid sindromom. To se neće dogoditi većini, ali postoji stvaran rizik za značajnu manjinu - rekao je Čarls Šepard, medicinski savetnik koji pomaže i osobama s dugoročnim posledicama od Kovida-19.

U Velikoj Britaniji oko 600.000 ljudi ima neku vrstu post-kovid oboljenja, kako je za "Gardijan" objasnio Tim Spektor, epidemiolog s Kraljevskog koledža u Londonu, koji tvrdi da oko 12 odsto obolelih na aplikaciji Covid Tracker prijavljuje simptome duže od 30 dana. A za jednog od 200 oni traju više od 90 dana.

Rasel, koji je po zanimanju fotograf, nije radio otkako je oboleo, odnosno od 14. marta. Bio je bolestan dve nedelje, te mu je stanje kratko bilo dobro, ali onda je počeo da oseća užasne bolove u prsima, koje je opisao kao da neko sedi na njemu.

Video: Nema izvlačenja: Policajci hapse ženu koja je otišla na plažu umesto u izolaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA